Zprávy

Bonbony Sparta se vrací na trh

Bonbony Sparta se v Československu prodávaly v sedmdesátých letech minulého století, nyní je na trh vrací společnost Nestlé. Tradičním Sláviím s kakaovou náplní a Klokankám s příchutí mentolu se tak na pulty vrátí rival, který se je bude snažit porazit ovocnou chutí.

Vyrábět se budou stejně jako bonbony konkurenčních fotbalových klubů v továrně v Holešově. S nápadem vyrábět bonbony pro fanoušky Sparty přišel vedoucí obchodního týmu Nestlé z regionu střední a jižní Čechy. "Pamatuji, že jsem si Sparty kupoval jako kluk a střídal jsem je se Sláviemi. Ač nejsem fotbalový fanda, tak Sparta jako klub má docela dost členů a fanoušků a příznivců, tudíž potenciálních zákazníků," vysvětluje Jiří Hurt.

Představenstvo Nestlé Česko jeho návrh schválilo. Bonbony se už začaly vyrábět, a to s dvěma příchutěmi - citronovou a višňovou. V minulém století se furé plnilo náplní griotkovou a dýňovou. Potravinářská firma bude Sparty vyrábět zhruba do podzimu. Z výrobní linky by mělo sjet kolem 18 tun žlutých a červených bonbonů. Pokud se však limitovaná série 200 tisíc sáčků osvědčí, může se zařadit do stálého portfolia společnosti.

S propagací výrobků pomáhá potravinářské firmě od startu nového ročníku fotbalové ligy také fotbalový klub Sparta Praha. Předpokládá se totiž, že na rozdíl od Klokanek a Slávií, které si lidé kupují kvůli chuti po celém Česku, si budou Sparty kupovat hlavně příznivci letenského klubu. Vývoz těchto bonbonů na Slovensko firma neplánuje. 

Slávií se ročně vyrobí více než dva miliony sáčků, tedy přes 200 tun; Klokanek o trochu méně, zhruba 1,6 milionu sáčků. Prodeje obou bonbonů jsou podle Nestlé stabilní.

Bonbony s názvem fotbalového klubu prodává na českém trhu také společnost Bohemia Marketing. V roce 2010 pustila do oběhu pro příznivce Baníku Ostrava bonbony Baníčky, které odebírá z Polska. Vedle sportovních klubů je nabízela i v obchodech jednoho řetězce v Ostravě, Havířově, Opavě a Praze na Zličíně, ale spolupráce kvůli malým prodejům skončila. 

Výrobu bonbonů pro další fotbalové či hokejové kluby - jako například Sigma Olomouc, Kometa Brno či Bílí Tygři z Liberce - společnost Nestlé neplánuje. Vývoj zcela nového výrobku včetně obalu je totiž časově a finančně mnohem nákladnější než obnova staré značky.

Zdroj: aktualne.cz