Zprávy

Česká firma kupuje výrobce lyží Kästle

Česká firma ConsilSport se stala většinovým vlastníkem rakouského výrobce lyží Kästle. Firma patří českému podnikateli Tomáši Němcovi, v jehož portfóliu je již rok firma Sporten. Kupní cena nebyla zveřejněna.

Bývalý spolumajitel České gumárenské společnosti chce se značkou expandovat na nové trhy a posílit její globální postavení. Značka s devadesátiletou tradicí vyvíjí a vyrábí zboží hlavně pro zimní sporty. Obrat firmy dosahuje 6,5 milionu eur. Dosud vyráběla mezi 16 a18 tisíci párů lyží ročně. Do portfolia výroby patří také například saně, vodní lyže nebo součásti jezdeckých sedel. „Kromě sjezdových lyží brzy nabídneme další produkty pro zimní a letní sporty,“ řekl k akvizici Tomáš Němec.

Největšími trhy rakouského výrobce jsou Rakousko a USA, následuje Francie, Švýcarsko a Norsko. Mezi významné ambasadory značky patří Toni Sailer, Pirmin Zubriggen, Chris Davenport a Lorraine Huber.

Kästle zůstane značkou prémiového segmentu, měnit se nebude ani sídlo firmy v Hohenems, kam přesídlila v roce 2015 ze Salzburku. Odtud se bude řídit prodej i marketing, zůstane malosériová výroba.  Zaměstnáno zůstane i původních 46 lidí. Společnost povedou dohromady Bernd Knünz a Vladimír Dušánek. Knünz obnovil značku pomocí skupiny investorů v roce 2007, je příbuzným dosavadního většinového vlastníka.

Firama Kästle byl založena v roce 1924 Antonem Kästlem,  v roce 1991, tři roky po jeho smrti,  ji převzala firma Benetton. Již po sedmi letech byl její provoz ukonžen. V roce 2007 se o oživení značky postarala investorská skupina Cross Industries podnikatele Rudolfa Knünze, která získala od Benettonu jeho podíly.