Zprávy

Čína staví nová lyžařská střediska

Čína není známa jako centrum lyžařských sportů, což se má ale změnit do olympiády v Pekingu v roce 2022. Uskutečnit tento plán mají pomoci rakouské zkušenosti v lyžařském průmyslu. Rakouské výrobce lyží Blizzard, Atomic, Head a Fischer prý navštívilo několik čínských investorů se zájmem o spolupráci. Čínský investor také vstoupil před dvěma lety na salzburský lyžařský trh a koupil podíl v lyžařském středisku Gaissau-Hintersee. Opačným směrem pak putovaly informace a know-how o organizaci a provozu v lyžařském středisku.

V Číně nyní vzniká mnoho nových lyžařských středisek, zvyšuje se tedy rovněž poptávka po zařízení lanovek, čteček skipasů, sněžných dělech a také lyžařských instruktorech. Ti mají putovat do Číny z Rakouska, prodává se tam však i hodně použitého materiálu z Japonska. V Číně lyžuje nyní aktivně asi pět milionů lidí, do olympijských her jich má být kolem 300 milionů.

Cílem Číňanů je také to, aby Peking nepostihl stejný osud jako ruské středisko Soči, jehož centra zimních sportů se dnes téměř nevyužívají.