Zprávy

ECA chce odškodnit kluby, které se nedostanou do Ligy mistrů

Na fotbalové scéně se nedávno objevily informace, že se nejbohatší kluby v Evropě snaží vytvořit svou uzavřenou Superligu pro čtyři nejlepší země a evropskému fotbalu hrozí třístupňová struktura. Své obavy vyjádřilo sdružení Evropských profesionálních fotbalových lig (EPFL), které zastupuje 24 evropských profesionálních soutěží. Skupina má být jakousi protiváhou Evropské klubové asociace (ECA), v níž mají hlavní slovo nejbohatší evropské kluby a která se snaží v UEFA prosadit změny v jejich prospěch.

Takovým krokem je například nedávné rozhodnutí UEFA garantovat od roku 2018 čtyřem nejlepším zemím podle koeficientu automaticky čtyři místa v Lize mistrů. Podle současného pořadí tento bonus připadne Anglii, Německu, Španělsku a Itálii, zbytek Evropy si rozdělí zbývajících 16 míst. Podle EPFL toto rozhodnutí nebylo konzultováno s národními ligami a povede jen k prohloubení propasti mezi nejbohatšími kluby a těmi ostatními.

ECA však nyní nabídla částku 60 milionů eur za sezónu klubům Evropské ligy, které se zúčastní kvalifikační fáze Ligy mistrů UEFA. Tento krok je vnímán jako pokus ECA o zklidnění reakce menších klubů na plány upravit systém nejvyšší soutěže Ligy mistrů UEFA do budoucnosti. Podle ECA se 50 milionů eur rozdělí klubům v Evropské lize a zbytek dostanou týmy, kterým se nepodaří kvalifikovat z předkol Ligy mistrů.