Zprávy

Loňská zima znamenala vyšší prodeje běžek Fischer

Rakouský výrobce lyží Fischer si pochvaloval poslední zimu a s ním spojené lepší prodeje svého zboží. Kromě sjezdových lyží se zvýšila poptávka také po běžkových setech, které se prodávají hlavně při dostatku přírodního sněhu. Díky zvýšené produkci vzrostl také počet zaměstnanců v ukrajinské továrně v Mukačevu o 80 lidí. V domovské továrně, v rakouském Riedu, se počet zaměstnanců zvýšil o 10 lidí. V loňském roce, kdy poklesly prodeje, musela firma propustit celkem 114 zaměstnanců, z toho 14 v Rakousku. V současnosti zaměstnává firma 1700 lidí, 900 na Ukrajině, 470 v Rakousku a zbytek v distribučních společnostech v Německu, Francii, Rusku a v USA.

Rakouská firma je jednou z posledních tradičních, které se ještě angažují v oblasti výroby skokanských lyží. Důvodem je hlavně podpora značky. Firma má také oddělení vývoje a výzkumu pro výrobu obuvi v Itálii, v Riedu má oddělení pro vývoj sjezdových lyží. Tato oddělení dohromady zaměstnávají 50 lidí. Firma každoročně uvede na trh dva nové modely lyžařské obuvi, vývoj jednoho modelu stojí asi 450 tisíc eur. Plánem je prodávat v budoucnu stejné množství lyžáků jako lyží, v současnosti je tento poměr milion lyžáků ku 500 tisícům lyží.

Hodně si toho firma slibuje také od inovativních běžeckých vázání, které se začnou prodávat od příštího roku. Investice zde čítaly kolem milionu eur, což je nejvyšší suma, jakou kdy firma investovala do vývoje nového výrobku. Pro letošek počítá firma s tržbami kolem 140 milionů eur.