Zprávy

Michael Jordan je nejbohatším sportovcem světa

4. ledna 2018

Basketbalová legenda Michael Jordan je i ve svých 53 letech známou osobností a historicky nejbohatším sportovcem světa. Podle časopisu Forbes si americký basketbalový klasik dosud vydělal 1,7 miliardy dolarů. 93 milionů si vydělal za sport, mnohonásobně však získal díky lukrativním sponzorským smlouvám, především s firmou Nike a na ní napojené značky Air Jordan. Má také majoritní podíl v klubu NBA Charlotte Hornets. Ještě dnes vydělává Jordan přes 100 milionů dolarů za rok - více než kterýkoli aktivní sportovec.

Své příjmy navýší díky vyhrané kauze obchodní ochrany svého jména a tradičního čísla 23 u nejvyššího soudu v Číně. Jordanův právní tým prokázal, že místní firma nelegálně zneužila slavé jméno, aby navýšila své zisky. V loňském roce soud v Číně rozhodl pro firmu Qiaodan Sports (její jméno Čchiao-tan zní podobně jako Jordanovo jméno v angličtině a zapisuje se stejnými znaky). Rozhodnutí nejvyššího lidového soudu však je opačné - úmysl firmy Qiaodan poškodit Jordan Brand byl zjevný. Qiaodan Sports má v Číně přes šest tisíc obchodů se sportovním vybavením a nyní bude muset svou značku přejmenovat. V prohlášení na internetu firma uvedla, že bude rozhodnutí soudu respektovat. Soudní pře trvaly od roku 2012. 

Za šestinásobným vítězem NBA následují v žebříčku Forbes američtí golfisté Tiger Woods, Arnold Palmer a Jack Nicklaus, na pátém místě je sedminásobný mistr světa formule 1 Michael Schumacher z Německa. V první desítce jsou ještě další dva američtí basketbalisté - někdejší spoluhráči z LA Lakers Kobe Bryant a Shaquille O ́Neal - a s nimi další americký golfista PhilMickleson, americký boxer FloydMayweather a anglický fotbalista David Beckham.