Zprávy

Na rakouský trh vstoupil skandinávský řetězec XXL

1. září 2017

Na rakouský trh vstoupil před několika dny norský řetězec se sportovním zbožím XXL. Řetězec XXL plánuje otevření 12 obchodů během následujících třech let. Pobočky má mít ve všech hlavních městech spolkových republik. Do konce roku 2018 má být v provozu 7 prodejen. Firma si vybrala Rakousko jako nový trh pro jeho sportovní afinitu a vysoké výdaje na hlavu v oblasti sportu. Rakousko je první zemí mimo Skandinávii, kde řetězec své pobočky otevře. Prvními obchody budou v Shopping City Süd (SCS) ve Vösendorfu a v Donauzentrum. Třetí prodejna má být otevřena na jaře v Plus City u Lince.

XXL provozuje nyní v Norsku, Švédsku a Finsku 68 prodejen, jejich obrat činil 800 milionů eur. Firma je zalistovaná na burze v Oslu, ve Vídni otevřela pobočku. Na prodejnách nenabízí vlastní značky na rozdíl od britského řetězce Sports Direct, ale prodává zboží známých výrobců.

Intersport reaguje na příchod nového konkurenta investicí až 30 milionů eur do nových prodejen. Otevřít jich hodlá ještě v letošním roce 14, zaměřit se chce na oblast Vídně, Horního Rakouska a Tyrolska. Otevření nových poboček poskytne práci 300 nových zaměstnanců, dosud jich řetězec zaměstnával 3600.

Problémy by mohly nastat také pro britský řetězec Sports Direct, který bojuje s odlivem zákazníků i nižšími tržbami. Dokonce prý nabízí řetězci XXL své prodejny. Ten ale o prodejny v menších městech nemá zájem. Sports Direct provozoval ještě loni v Rakousku 42 prodejen, letos již jen 36, v době převzetí řetězců Eybl a Sports Experts to bylo 50 prodejen. Znalci trhu odhadují, že počet provozovaných prodejen klesne britskému řetězci až na 20.

Ztížit vstup nového konkurenta na trh chce také řetězec Hervis, který si pojistil doménu xxl.at hned poté, co před rokem norský řetězec oznámil vstup na rakouský trh. Norský řetězec proti tomuto doménovému vlastnictví podniká právní kroky. Mluvčí koncernu Spar, ke kterému Hervis patří, však argumentuje tím, že XXL je běžné označení velikosti a Hervis jím označuje velikost svých prodejen. Patrick Verwilligen, ředitel rakouské pobočky XXL Österreich, však mluví o matení zákazníků a je přesvědčen o tom, že zákazník problém brzy prohlédne. Firma se spíše obávala, že si ji lidé budou plést s nábytkářským řetězcem XXXLutz, ale nepředpokládala, že dojde ke zneužití domény.

Aktuální leták s nabídkou pro rakouské zákazníky si můžete prohlédnout zde