Zprávy

Olympiáda v roce 2020 bude s mnoha novými disciplínami

2. prosince 2017

Olympijské hry 2020 v japonském Tokiu nabídnou mnoho nových disciplín ve smíšené verzi – muži s ženami. Zatraktivnit olympijské soutěže se snaží Mezinárodní olympijský výbor hlavně kvůli poklesu diváků z kategorie mladších lidí a také poklesu sledovanosti největších světových sportů. Celkem se při tokijské olympiádě objeví 15 nových disciplín. Mezi nimi jsou například mužský i ženský basketbal 3x3, smíšená soutěž v lukostřelbě, mužská i ženská týmová soutěž v šermu, smíšená štafeta na 4x400 m, přibudou 3 disciplíny v plavání, smíšená čtyřhra ve stolním tenisu, smíšená štafeta v triatlonu a také mužské i ženské závody v BMX Freestylu.

Změnit se má také počet žen mezi sportovci. Kvóta žen se zvýší ze 45,6% (OH v Riu) na 48,8%. Celkově však počet sportovců v porovnání s olympiádou v Riu klesne o 285. Nejvíce se snížení dotkne vzpěračských soutěží a zápasu.

Pět nových sportů se v Japonsku objeví poprvé – horolezectví, surfování, skateboarding, baseball/softball a karate. Není ovšem jasné, zda tyto disciplíny zůstanou i do olympiády v roce 2024.