Zprávy

Ostrava bude příští rok hostit Kontinentální pohár

14. srpna 2017

Včera skončilo atletické mistrovství světa pro rok 2017, další se bude konat v říjnu 2019 v katarském Dauhá. V příštím roce však bude nejvýznamnější akcí Mezinárodní atletické federace IAAF pod otevřeným nebem Kontinentální pohár, který bude hostit Ostrava. 

Na Kontinentálním poháru spolu soutěží pouze čtyři výběry: Evropa, Amerika, Afrika a Asie/Oceánie. „Je dobře, že jsou tam opravdu jen ti nejlepší z nejlepších z jednotlivých kontinentů,“ říká Varhaník. „Jako pořadatelská země máme garance, že můžeme do výběru Evropy nasadit tři naše atlety, pokud by se jich tam z mistrovství Evropy tolik neprobojovalo. Ale já věřím, že se do evropského týmu kvalifikuje ještě více našich sportovců.“ Pro evropský tým bude „kvalifikací“ na Kontinentální pohár evropské mistrovství v Berlíně. V každé disciplíně budou moci jednotlivé kontinenty reprezentovat v Ostravě dva atleti. Vítězové získají odměnu 30 000 dolarů.

Rozpočtově půjde patrně o největší akci, kterou si Česká republika může v atletice dovolit. „Pro halové mistrovství Evropy jsme měli rozpočet kolem 150 milionů korun, tady začínáme na 250 milionech,“ připomíná Varhaník. „Přes 3 miliony dolarů jsou jen prize money. Takže Kontinentální pohár je asi nejvíc, co jsme schopni k nám dostat.“

 „Máme pro pořádání akce podporu z města i z kraje, tak se tuto podporu snažíme využít, abychom nemuseli navyšovat vstupné do takových výšin jako na mistrovství světa v Londýně, protože kupní síla v Moravskoslezském kraji je od Londýna diametrálně odlišná,“ říká Varhaník. Vstupenky se tak budou prodávat ve čtyřech cenových kategoriích od 150 do 600 korun na den.

Vítkovický stadion, prověřený Zlatými tretrami i mistrovstvím světa do 17 let, splňuje světové parametry IAAF. Varhaník předpokládá, že po oba dny bude vyprodáno. Lesk akci mají dodat i slavní světoví hosté z řad bývalých hvězd. „Bojujeme s IAAF o to, abychom Kontinentální pohár připravili inovativně a navýšili při něm týmový duch kontinentů, například souboji head to head nebo i vylučovacím způsobem u běhů. Coby ambasadory nebo jakési nehrající kapitány chceme pozvat pro jednotlivé kontinenty i takové osobnosti, jakými jsou Colin Jackson pro Evropu, Hicham El Guerrouj pro Afriku nebo třeba Asafa Powell pro Ameriku.“

Zdroj: idnes.cz