Zprávy

Přípravy na ZOH v Číně

15. února 2018

Ačkoli se sportovní dění nyní soustředí na olympijské hry v Koreji, v  Číně již horečně probíhají přípravy na další ročník. Olympijskou premiéru zažila Čína s letními olympijskými hrami již v roce 2008, avšak zimní hry v roce 2022 představují pro tuto obrovskou zemi novou výzvu. Podle znalců tamního trhu je Čína připravena, co se týká infrastruktury, velmi dobře.

Většina sportovišť se již staví, dokončeny mají být do roku 2019. Využity budou také stadiony sloužící letní olympiádě v Pekingu. Ze symbolu letní olympiády 2008 Water Cube se stane Ice Cube. Kromě Pekingu se budou hry konat ještě na dalších místech severozápadně od hlavního města. Saně, bob, skeleton a všechny alpské disciplíny se uskuteční v Jen-čchingu, v regionu Čang-ťia-kchou se bude závodit v biatlonu, skocích na lyžích a všech snowboardových disciplínách. Staví se rovněž nová trať pro vysokorychlostní vlaky, která spojí Peking s oběma regiony a zkrátí dobu přepravy z více než 3 hodin na 50 minut. 

Organizátoři se snaží poučit se z chyb olympiády v Soči. Kromě "recyklace" stadionů jsou velkým cílem také nižší náklady. Předpokládaná výše nákladů na olympiádu v Pekingu jsou tři miliardy eur, v Soči to bylo 15 miliard eur. Dalším cílem čínské vlády je do roku 2022 přivést k zimním sportům 300 milionů aktivních sportovců, což se zdá zatím jako mnohem větší problém. Podle průzkumů se pohá dvě procenta lyžařů, kteří tuto disciplínu vyzkouší, k lyžování znovu vrátí. Negativní pocity mají zvrátit například nabídky skipasů a kurzů pro mládež zdarma.