Zprávy

S elánem do dobrých časů

13. října 2017

Leon Korošec, ředitel divize zimních sportů Elanu, vysvětluje, jak dosáhli dvouciferného růstu prodeje, díky němuž museli zaměstnat již více než sto nových pracovníků. K tomu všemu došlo za nových majitelů – na podzim roku 2015 prodal stát společnost z Begunje investičním společnostem Wiltan Enterprises a Merrill Lynch International. Jak poté během roku popsaných změn dosáhli, nám povyprávěl Leon Korošec, ředitel divize zimních sportů.

Noví majitelé se po převzetí často snaží hospodářské výsledky zlepšit snižováním výdajů, což zahrnuje propouštění nadbytečných zaměstnanců. U vás je tomu naopak: noví majitelé se rozhodli pro růst. Byl jste členem představenstva skupiny Elan a předtím i obchodním ředitelem, potenciál společnosti jste dobře znal. Zeptali se vás noví majitelé před převzetím na váš názor?

Samozřejmě. Noví majitelé jak se mnou, tak i s mými kolegy na vedoucích pozicích našich divizí velice harmonicky a konstruktivně spolupracují. Když byl Elan na prodej, řekli jsme jim, že hodnota společnosti není v tom, co jsme měli v té chvíli, ale v potenciálu, kterého může firma dosáhnout. Nyní se ten potenciál začíná realizovat.

Kupci zajisté hodnotili potenciál Elanu i sami...

Každý rozumný majitel má zdravé ambice růst. Říkám zdravé, protože musí být na reálném základu a dlouhodobě udržitelné. To majitelům nebylo třeba říkat, neboť chtěli převzatou firmu sami rozvíjet. Naším úkolem pochopitelně bylo, představit jim, kde možnosti růstu jsou a co je pro to třeba udělat. Všichni členové vedení měli nápady, co můžeme udělat.

Noví majitelé se pravděpodobně postarali o určité věci, které jste potřebovali. O které?

Ano. Pracovníci ve výrobě měli příliš nízké hrubé platy, a proto jsme jim platy upravili. Důležitá není jen výše platů, důležité je, aby byl systém spravedlivý.

Podle mého názoru došlo ke třem významným změnám. První je způsob vedení: díky jednokolejnému systému vedení jsou majitelé společnosti blíž. Druhá je, že do správní rady jmenovali lidi, kteří se v odvětví skutečně vyznají a ledasčeho již dosáhli, takže nejsou jen našimi dozorci, ale i poradci. Pokud se rozhodnete pro globální byznys, je důležité mít někoho, kdo ti umí o globálním byznyse také něco poradit. Máme mezinárodní správní radu. Opatření a vývojové trendy, které nám představili noví majitelé, nám připadaly ty pravé. Samozřejmě jsme se i poradili, jelikož majitelé nevyměnili vrcholový management, naopak, tento management většinou zůstal, změnil se pouze způsob řízení. Místo dvoukolejného vedení dozorčí rada/představenstvo/majitelé máme jednokolejné a podle toho byly přizpůsobeny role ve správní radě. Té podávají zprávy jednotlivé divize, které mají rovněž jasně definované divizní cíle. Na realizační úrovni vedení divizí ke změnám nedošlo.

Kolik pracovníků jste zaměstnali?

Za rok jsme zaměstnali přinejmenším sto dalších pracovníků. Ještě před dvěma roky bylo v Begunje něco přes 600 zaměstnanců, nyní je to přes 800. Zvýšení počtu zaměstnanců jde především na účet růstu divize zimních sportů a větrné divize.

Letos jste již realizovali i několik investic do zvýšení výroby. Co jste udělali?

Pracujeme v několika směrech. Jedním je rozšiřování kapacity pro větrnou energii, jelikož objednávky narůstají, a protože v tomto programu vidíme i dlouhodobou perspektivu. Aktualizujeme také výrobu lyží: jsou tu nějaké obnovy, mnoho investic je určeno ke zlepšování pracovních procesů a k větší kvalitě výrobků, toho většinou dosáhneme pořízením nových strojů. Noví majitelé jsou investicím více nakloněni, neboť lepší je i finanční situace.

Letos zvýšíte prodej lyží o 20 procent. To je překvapivý údaj v době, kdy jsou náznaky, že lyžování ztrácí na oblibě. Například kvůli zeleným zimám FIS zjišťuje, že zájem diváků o světový pohár v alpském lyžování upadá. Jak tyto změny pociťujete?

Počasí prodej lyží samozřejmě ovlivňuje, s tím nic nenaděláme. Platí však i to, že lidé tráví stále více volného času v přírodě – a v zimním prostředí je lyžování jedinečnou kombinací hor, sněhu, slunce. Proto globálně lidé stále rádi lyžují. Pravdou však je, že přitažlivost závodů v alpském lyžování  klesá. Musím ale dodat, že návštěvnost závodů světového poháru v některých prostředích ani zdaleka neupadá, v mnoha částech světa však tato soutěž skutečně ztrácí význam. Proto jsme v Elanu redefinovali strategii jako značky, kterou určovalo alpské lyžování v dobách Stenmarka, Križaje a dalších. V závodním lyžování zůstáváme především díky posílení pozice ve skicrossu jako mladší disciplíně, která je zajímavá: několik lyžařů se spustí z kopce, v oblečení vypadají i blíže obyčejnému lyžaři než při tradičních závodech. Scicross má zároveň světový pohár, světové mistrovství, je olympijskou disciplínou.

Chcete tedy pomáhat při vývoji této disciplíny, která rozšiřuje oblast závodního lyžování?

Ano, to je vědomé rozhodnutí, podmíněné tím, kde vidíme potenciál lyžování. Rozhodli jsme se, že v tomto odvětví dosáhneme vedoucího postavení. V této sezóně jsme se vytyčenému cíli velmi přiblížili se závodníky, mezi nimiž je na prvním místě Filip Flisar, máme také velice široký kanadský tým a ještě několik dalších.

Ale lyžování není jen závodní sport – i my dva, když jedeme lyžovat, nejedeme kvůli závodění. Nejčastěji jedeme ve skupině, protože lyžovat sám není zábavné, proto jezdíme lyžovat nejčastěji s rodinou nebo s přáteli. Lyžování je činnost, při níž si chceme užívat, vypnout od každodenního stresu a mít se dobře. Náš nový slogan, Always Good Times, se obrací k lyžování jako k činnosti, při níž kvalitně trávíme volný čas s přáteli nebo s rodinou a máme se dobře.

Ještě nedávno si lyžař, který dal na svůj vzhled, koupil velice drahé lyže a další výbavu. Platí to ještě?

Tak jako všechna odvětví se restrukturovalo i lyžování. Lidé mimo alpské nebo hornaté oblasti už si lyže téměř nekupují, ale půjčují si je. Na to má vliv i šíření ekonomiky sdílení, například Airbnb. Důvodem nejsou pouze výdaje, ale i skutečnost, že lyže a lyžařská výbava v bytě překážejí. Uplatňuje se obecná tendence, kdy na prvním místě už není mít, ale zažít. My to chápeme, a proto vyvíjíme i lyže k půjčování, protože v lyžařských střediscích jak v Evropě, tak i v Asii a Americe prodej těchto lyží roste.

Jaké vlastnosti musí mít lyže k půjčování ?

Musí být odolné a stabilní. Skluznice a svrchní vrstva by měla být velmi odolná, aby vydržela zatížení při půjčování.

Jaké lyže si vybere průměrná mladá rodina? Ve vašem prodejním programu je také speciální řada lyží pro ženy.

Mnoho lyží si kupují ženy. V posledních 15 letech jsme takřka z nuly vyvinuli lyže pro ženy, takže jsou v našem programu významnou kategorií. Základem našeho přístupu není, že vezmeme univerzální výrobek, nabarvíme ho trochu jinak a řekneme, to jsou lyže pro ženy. Vycházíme z analýzy, jak ženy lyžují, a snažíme se udělat lyže tak, aby se na nich snadněji lyžovalo a ženy si to víc užívaly. Proto používáme poněkud odlišné technologie, důraz je na menší hmotnost lyží a přizpůsobeny jsou i body montáže. Lyžování se dnes věnujete víceméně celý den, není to činnost, které věnujete odpoledne jednu hodinu. Každý, jenž si ten den dopřeje, se chce mít dobře, to znamená mít lyžařské boty, které ho netlačí, a lyže, které jsou jednoduché a s nimiž zažije svůj nejlepší den na sněhu.

A co skitouring?

Tento způsob lyžování se rozšiřuje a mění. Ještě před 20 lety se jím zabývali především zkušení lyžaři, kteří si troufli jít na lyžích do hor. Nyní se vývoj ubírá dvěma směry, jimž se přizpůsobují i výrobci lyží: na jedné straně jsou lyžaři, kteří nechtějí zůstat na upravených sjezdovkách, ale chtějí volnou přírodu svobodně prozkoumávat a to samozřejmě bezpečně. Druhou formou je skitouring jako rekreace, kdy jdete místo do fitness běhat jednu hodinu na lyžích. Mnozí se pro to rozhodují v pozdních večerních hodinách, občas dokonce s baterkami, a velice často na upravené sjezdovce nebo podél ní. I sjezdovky se pro takové rekreační lyžaře otevírají – zejména v Itálii a v Rakousku prodávají lístky na skitouring, které jsou pochopitelně levnější, lyžaři nabízejí pojištění a umožňují chůzi po sjezdovce.

Elan je inovativní firmou od počátku. Zřejmě největší inovací byly carvingové lyže. Ale z Begunje přicházejí novinky neustále. Jak neustálou inovativnost podporujete?

Řekl bych, že je to zakořeněno v kultuře firmy. Nejsme největší, ale usilujeme o to, abychom byli nejlepší ve svém segmentu, v angličtině říkáme „Not Bigness, but Greatness“. Dle mého mínění nejsme ve Slovinsku jediní, kteří jdou touto cestou, že chceme být globální. Pro Elan je podstatné, že nejsme lokální hráč a že se rychle nespokojíme s dosaženým, ale usilujeme o dokonalost. Zjevně jsme našli to, co umíme nejlíp a na to se také zaměřujeme. Proto patříme k nejlepším na světě, a proto řada inovací, z nichž některé také zcela změnily lyžování, nesou podpis Elanu.

U inovací lyží se na základě vašeho vyprávění zdá, že je vaším hlavním cílem co nejvíce usnadnit použití: boční oblouk přinesl obyčejnému lyžaři především snadnější zatáčení. Je právě to stále vaším základním cílem?

Ano. Vycházíme z názoru, že lyžování nejsou jen závodníci, ale lyžaři jsme všichni, muži, ženy, děti, lepší, horší, skialpinisti a tak dále. Naše inovace nejsou určeny pouze hornímu segmentu závodního lyžování. Před čtyřmi lety jsme v Portoroži zasněžili schodiště a představili nové dětské lyže. Jako jediní na světě jsme vyvinuli inovaci, aby mohly děti snadněji a lépe lyžovat. Tato inovace nemá se sportovním lyžováním nic společného, ale dodržuje naši filozofii, že chceme každému lyžaři umožnit lepší a snadnější lyžování. Také skládací vojenská lyže vznikla z přání usnadnit horským jednotkám pohyb, když mají lyže na  zádech. Pokud musí voják v batohu nést obyčejné alpské lyže, omezuje ho to v pohybu a může to být i nebezpečné. Řešením je, že lyži složíš a zmenšíš ji na velikost batohu. Nyní to nabízíme i skialpinistům, zejména těm, kteří lyžují v extrémnějších podmínkách.

Elan vstupuje do zimy 2017/18 s novou prodejní strategií, která je shrnuta ve sloganu Always Good Times. Můžete krátce shrnout změny v marketingovém přístupu?

Jako globální obchodní značka věříme, že se v každém z nás ukrývá mimořádný lyžař, který může na sněhu zažít nádhernou lyžařskou zkušenost. Proto vyvíjíme lyže pro všechny úrovně znalostí bez ohledu na pohlaví, věk nebo oddanost lyžování. Lyžování je kouzelná kombinace sněhu, slunce a hor a našim uživatelům chceme pomocí inovativních výrobků umožnit, aby zažili svůj nejkrásnější den na sněhu. Také náš nový slogan »Always Good Times«  charakterizuje lyžování jako činnost, při níž trávíme kvalitně volný čas s přáteli nebo rodinou a máme se přitom dobře.

Inovace, tradice, umístění v samotných Alpách, kde je lyžování pevně zakořeněno nejen do zdí firmy, ale do samotného regionu, jenž žije lyžováním, dávají obchodní značce nejen potřebné znalosti a motivaci k úspěchu, ale i konkurenční výhodu. V době globalizace, kdy se výroba stále více stěhuje na méně rozvinuté trhy, je unikátnost begunjské továrny právě v tom, že se výrobky stále vyrábějí ručně, na jednom místě - tam, kde lyžování začalo a kde je ještě dnes doma.