Zprávy

SPORTFILM LIBEREC 2017

4. října 2017

V termínu 4. – 7. října se uskuteční již 20. ročník festivalu sportovních filmů a dokumentů  SPORTFILM LIBEREC INTERNATIONAL FICTS FESTIVAL 2017. Liberecký festival je nejstarším účastníkem největší přehlídky filmů a dokumentů se sportovní tematikou WORLD FICTS CHALLENGE 2017 organizovaných FICTS, která se koná pravidelně začátkem prosince v italském Miláně. Garantem této série je Federation Internationale Cinema Televizion Sportifs sdružující festivaly a producenty filmů se sportovní tematikou z téměř 90 zemí celého světa pod patronací Mezinárodního olympijského výboru.

Z libereckého festivalu budou na tuto celosvětovou přehlídku nominovány vítězné snímky jednotlivých kategorií a celkově vítězný snímek festivalu. O vítězných snímcích a dalších nominacích rozhodne odborná porota. Samotné promítání filmů proběhne v libereckém kině Varšava, organizátoři navíc připravili v budově liberecké radnice projekce a expozice zaměřené na olympismus a olympijské myšlenky. Součástí festivalu budou i besedy s významnými osobnostmi sportovního dokumentu a českými sportovci.

Ve stejném termínu proběhne promítání také v německé Žitavě v kině Kronenkino.

Vítězem loňského ročníku festivalu se stal dokument režiséra Davida Ondříčka Zátopek. Letošní ceny za nejlepší snímky budou předávány 5. října na liberecké radnici.