Zprávy

Stöckli končí s výrobou kol

25. září 2017

Firma Stöckli zastaví do léta 2018 svou produkci kol, se kterou začala před sedmi lety. Firma vyráběla elektrokola a horská kola Stöckli a během 10 let chtěla dostat značku na tu samou úroveň a známost, jakou mají ve světě lyže Stöckli. Pro mnohé lidi z oboru bylo tehdejší rozhodnutí firmy poměrně překvapivé. Firma od té doby prodala průměrně 4000 kol ročně. Za vývoj elektrokola dostala v roce 2012 dokonce cenu za inovace Průmyslové a obchodní komory středního Švýcarska.

Podle šéfa marketingu Davida Kistlera nesouvisí konec výroby s malým úspěchem, ale s celkovou situací na trhu s koly. Ten se v posledním roce a půl poměrně razantně změnil a je podle Davida Kistlera určován stále kratšími a velmi finančně náročnými inovačními cykly. Technické změny jednotlivých částí mají vliv na zbylé komponenty, což se pak odrazí na výši celkových nákladů. Firma již nemohla stačit těmto náhlým změnám a rozhodla se pro ukončení výroby.

Zaměstnanci, kteří pracovali v divizi kol, našli nové uplatnění v rámci firmy. Ačkoli firma skončila s výrobou, bude dál působit v cyklistickém segmentu. V obchodech s lyžemi Stöckli se budou místo kol Stöckli prodávat jiné značky kol ze Švýcarska, a to například BMC, Flyer a BiXS. Firma rozšíří servis a prodej cyklodoplňků. Stöckli rovněž ukončil své působení v profesionálním sportu. Na jeho kole jezdila Jolanda Neffová.

Firma se chce dále věnovat hlavně prodeji lyží a podpoře svých poboček. Do své továrny v Malters investovala 4 miliony CHF. Zaměřit se chce rovněž na mezinárodní trh. Od roku 2016 má Stöckli dceřinou firmu v USA a rozšířit chce také distribuční síť v Číně, kde firma vidí velký potenciál. Zatím tam prodává lyže přes vybrané obchody v lyžařských střediscích.