Příběhy

Děláme lyže

V továrně firmy Elan ve slovinském městečku Begunje na Gorenjskem se lyže vyrábějí už přes 70 let. Vždy tady pracovali manuálně zruční lidé s bystrými hlavami a hlavně s nadšením a láskou ke své práci. Zaměstnanci jsou na lyže Elan pyšní a dobře vykonaná práce je pro ně velkou satisfakcí. Také proto je tato značka průkopníkem inovací ve výrobě lyží.

Z téměř každého okna našeho závodu v Begunje jsou vidět hory. V dálce se rýsují strmé svahy Julských Alp korunované nejvyšší slovinskou horou Triglav, která se majestátně tyčí do výšky 2864 metrů. Když otevřeme okna, naše plíce se naplní čerstvým horským vzduchem a bez ohledu na to, jaké je počasí nebo roční období, si vždy vzpomeneme na lyžování. Lidé z Begunje a okolí vždy cítili silné nutkání zdolávat zasněžené svahy a to je také přivedlo k potřebě začít vyrábět lyže. Ty jsou pro nás inspirací, radostí, uspokojením… Vyrábíme je hlavou, rukama, srdcem a duší… Vyrábíme je s láskou a nadšením… Proto je značka Elan jednou z nejlepších na světě. Proto jsme podepsáni pod spoustou inovací, které změnily lyže a lyžování.

MINULOST A BUDOUCNOST

Pro každého lyžařského nadšence je možnost podívat se do výrobního závodu firmy Elan jedinečným zážitkem. Když se procházíte výrobními halami, pocítíte zde zvláštní atmosféru – svým způsobem je to jako muzeum, ale zároveň i okno do budoucnosti. Vývojáři a technici firmy Elan jsou vždy několik let dopředu oproti ostatním, takže továrna v Begunje je místem, kde se rodí budoucnost lyžování.

Když se podíváme do minulosti a představíme si, kolik párů lyží už prošlo stroji a rukama zaměstnanců továrny Elan, je to až neuvěřitelné. Kdyby se všechny lyže, které byly v Begunje dosud vyrobeny, položily těsně za sebe, několikrát by obtočily zemský rovník. Lyže Elan však neputují po zeměkouli jen metaforicky, ale i doslova. Proslavily se po celém světě a Slovinsko díky nim získalo skvělou pověst na všech kontinentech.

TRADICE

Na začátku celé historie a tradice Elanu stál jeden muž - Rudi Finžgar. S výrobou lyží začal už před druhou světovou válkou, nejdříve jen pro sebe a své přátele. Během války vyráběl lyže pro partyzány a potom v roce 1945 založil značku Elan. Jeho podnik se stal základem moderní firmy Elan, jak ji známe dnes. Finžgarovi nástupci po něm přebrali schopnost dívat se na věci novým, inovátorským pohledem a snahu odlišovat se od konkurence - a tento přístup v naší společnosti přetrvává dodnes. Kvalita značky Elan spočívá v kombinaci bystrého myšlení a šikovných rukou. Je naprosto zřejmé, že skvělé nápady a inovace by nemohly být uskutečněny, kdyby nám chyběla řemeslná zručnost a preciznost.

RUČNÍ VÝROBA A ŠPIČKOVÉ MATERIÁLY

Výrobky Elan vznikají díky intenzivní spolupráci mezi oddělením výzkumu a vývoje a zkušenými a zručnými řemeslníky, kteří vtělují život novým myšlenkám. Tento proces není vždy jednoduchý, protože některé inovativní návrhy se zprvu zdají téměř neproveditelné a představují pro výrobu velkou výzvu. Ale Elan naštěstí zaměstnává skutečné mistry svého řemesla. Téměř každý designér, inženýr, technik i dělník firmy Elan je zároveň nadšeným lyžařem, takže umí přesně posoudit, jaký postup a materiály je třeba při výrobě zvolit, aby lyže dělaly to, co se od nich čeká.

Lyže značky Elan se pyšní malým nápisem „Ručně vyrobeno ve Slovinsku“. A tato slova přesně vystihují jejich pravou podstatu. Pečlivá řemeslná práce byla od samého počátku existence firmy základem úspěchu lyží vyrobených v Begunje. I když jsou při výrobě používány moderní technologie a postupy, hlavní fáze výrobního procesu se pořád dělají ručně. Je to jediný způsob, jak se dá dosáhnout nejvyšší kvality. Elan vždy vyráběl hlavní komponenty lyží ve své vlastní továrně z těch nejkvalitnějších materiálů. K výrobě jádra se u většiny lyží stále používá dřevo: pro závodní lyže jde hlavně o bukové a topolové dřevo a u lyží, které mají mít nižší hmotnost, se používají různé druhy exotického dřeva. Hrany se vyrábějí z vysoce odolné oceli. K nejdražším součástem lyží patří výztuže z titanu. Díky tomuto lehkému a zároveň pevnému materiálu jsou lyže odolné, mají velkou torzní stabilitu a optimální pružnost. 

Elan nedá dopustit na sendvičovou konstrukci. I když je to jedna z nejstarších metod výroby lyží, je také nejefektivnějším a nejlepším způsobem, jak vyrobit kvalitní lyži. Výše uvedené materiály dostanou svou finální podobu poté, co jsou stlačeny po dobu 25 minut v lisu.

Proces výroby má několik zajímavých kroků. Lisování je určitě jedním z nich, ale ten, který je nejatraktivnější pro pozorovatele, je bezesporu broušení hran, při kterém od lyží odlétávají gejzíry jisker. V hale, kde se skladuje dřevo, nasajete velmi příjemnou vůni. Do nitra lyží můžete nahlédnout v prostoru, kde se v továrně dává dohromady jádro. Když se podíváte na různé profily jader, pochopíte, proč jsou některé lyže pevné a skvěle drží i na zledovatělých svazích, zatímco jiné modely jsou měkké a vhodné pro volnější jízdu. Zajímavou součástí výroby, v níž lyže dostávají svou konečnou podobu, jsou formy. Dá se říct, že jsou v podstatě archivem všech lyží Elan, protože každý model a každá délka má svou vlastní speciální formu.

 Další zajímavostí je, že Elan zahajuje výrobu lyží tiskem povrchové grafiky. Už několik let je běžnou praxí, že je pomocí sítotisku na průhledný svrchní plášť lyže natištěn grafický vzor konkrétního typu lyže, logo a identifikační kód každého kusu. A jak lyže postupují výrobním procesem, tento kód prochází rukama všech lidí, kteří se na výrobě podílejí.

LEGENDÁRNÍ PŘÍBĚHY

V halách naší továrny v Begunje se rodí základy legendárních lyžařských příběhů. Nejdůležitější z nich jsou samozřejmě ty, které jsou spojeny s vítězi závodů Světového poháru, mistrovství světa nebo olympijských her. Závodní lyže hrály u Elanu vždy velmi důležitou roli. Vývojáři pečlivě naslouchají přáním závodních lyžařů sponzorovaných naší firmou, kterým vyrábíme lyže na míru přesně podle jejich potřeb. Když si Filip Flisar přeje lyže pro obří slalom s lepší přilnavostí hran na patce, pak od nás přesně takové lyže dostane.

KOMBINACE STARÉHO A NOVÉHO

Lyže Elan jsou unikátní kombinací sedmdesátileté tradice a nejmodernějších technologií a inovací. Po celou dobu fungování firmy nastavovalo oddělení výzkumu a vývoje Elanu nejnovější trendy v oboru. Je známým faktem, že naši vývojáři jako první v lyžařském průmyslu přišli s výraznějším bočním vykrojením a vyvinuli carvingové lyže. Po tomto zásadním přelomu v konstrukci lyží přišla celá řada unikátních technologických řešení, jako jsou WaveFlex, Fusion, Amphibio, Amphibio 4D, technologie TNT, U-Flex a neuvěřitelně lehké dámské lyže, které získaly po celém světě spoustu ocenění za svůj design a technologie. 

Díky všem těmto úspěchům je Elan víc než jen pouhou značkou sportovního vybavení nebo továrnou na výrobu lyží. Je také významným spolutvůrcem historie, současnosti a budoucnosti lyžování. Díky trendům a inovacím, které se zrodily v Begunje, získala značka Elan respektované postavení mezi lyžaři po celém světě.