Příběhy

Designeři Alpiny obdrželi již počtvrté ocenění Red Dot

Designeři Alpiny obdrželi již počtvrté ocenění Red Dot

Mezinárodní komise složená z odborníků v oboru designu předala prestižní ocenění Red Dot Product Design velmi úspěšnému tandemu designerů Alpiny a designovému studiu Jure Miklavce za design inovativní obuvi pro běžecké lyžování Elite 3.0.

Alpina je světově známou slovinskou společností vyrábějící a prodávající obuv. Již čtyřikrát dostala za svou kreativní a technologicky inovativní obuv cenu Red Dot. V letošním roce obdržela toto ocenění obuv Alpina Elite 3.0 kategorie bot pro běžecké lyžování, kterou tvoří modely pro lyžování volnou a klasickou technikou a obuv určená pro skiatlon.

Tento výrobek je výsledkem dlouhodobé práce vývojářů a technologů firmy Alpina, obzvláště jejich projektového manažera Roberta Križnara, který spolupracuje s průmyslovým designerem Jure Miklavacem. Ten říká: “Celý proces vývoje designu pro vznik nové boty zabral více než rok. V tomto projektu jsme se zaměřili na systémový design celé skupiny obuvi pro běžecké lyžování. Elite 3.0 je jedním z nejrozpoznatelnějších výrobků na světovém trhu, takže všechny změny musely být velmi promyšlené. Bez ohledu na to je tato bota i tak plná inovací. Vždy před tím, než vytvoříme novou generaci bot, se sami sebe ptáme, jaké vybavení a jaké požadavky ta bota má splňovat. Během vývoje bylo vytvořeno mnoho prototypů. Rozhodnutí použít novou inovativní svrchní část znamenalo vylepšit hlavní funkčnost, která umožní prodyšnost boty. Díky vývoji jsme našli možnost pro zcela nové řešení designu. Konečný výsledek spojuje skvělou funkčnost, jedinečný design, promyšlené detaily a silnou globální rozpoznatelnost.”

“Pracujeme v Alpině velmi tvrdě na tom, abychom umožnili všem běžkařům (profesionálním i rekreačním) jezdit v botách, které budou něčím speciálním při splnění všech požadavků, které běžecké lyžování klade na složitý a náročný produkt, jakým jsou špičkové běžecké boty. Věříme, že jsme zvládli spojit všechny tyto požadavky v obuvi ELITE 3.0,” doplňuje produktový manažer Alpiny Robert Križnar.

Boty Elite 3.0 byly oceněny renomovanou německou organizací Design Zentrum Nordrhein a staly se jedním z 6 500 vybraných revolučních produktů ze 60 zemí, které obdržely prestižní ocenění Red Dot Award.

Co dělá vítězné boty Elite 3.0 tak speciálními?

Za botami Elite 3.0 se skrývá nejlehčí a nejlépe reagující běžecká obuv na světě. Poprvé ve světě závodní běžeckých bot je umožněna cirkulace vzduchu, která dovolí noze zůstat v suchu a zachová silný odraz na maximu. Tyto boty jsou jako první vyrobené bez použití PVC materiálů, které jsou nahrazeny ekologičtějšími řešeními, a tak velmi přátelské k životnímu prostředí.

Boty Elite 3.0 vynikají v mimořádném střihu, stabilitě a nízké hmotnosti boty, umožní sportovcům vyladit využití energie a rychlosti. Tyto boty jsou vyrobeny z vynikajících technologických materiálů a obsahují i další vysoce kvalitní části. Lehký karbon-kompozit je použit na zvýšení laterální a torzní stability. Velmi pečlivě vybraný materiál na kryt boty zaručí voděodolnost a prodyšnost. Vnitřní zavazovací systém poskytne lepší zpevnění a rozdělení sil na noze. Zvláštní důraz byl kladen na budování silného rozpoznávání značky prostřednictvím odvážné grafické identity. Design bot Elite 3.0 byl vyvinut ve spolupráci s nejlepšími závodníky. Ocenění Red Dot je pro společnost Alpina velmi důležité, neboť to znovu potvrdilo, že firma je na správné cestě v oblasti vývoje, technologie i designu. A to nejlépe dokládají i světoví sportovci, jako jsou Stina Nilsson, Linn Svahn, Hans Christer Holund a další, kteří již získali zlaté medaile na světových soutěžích v oceňovaných botách Alpina.

Více o těchto botách zjistíte na: www.youtube.com/watch?v=DikOC6wHmjw