Příběhy

ELAN SE ZNAČKOU PORSCHE DESIGN

ELAN SE ZNAČKOU PORSCHE DESIGN

Porsche Design a Elan jsou dvě renomované společnosti, které spojuje rys inovátorství. Když se tyto dvě značky spojí, vzniknou opravdu ohromující černé lyže s exkluzivními stříbrnými detaily.

Porsche je v automobilovém průmyslu legendárním pojmem.  Zároveň je to příjmení tří mužů s křestním jménem Ferdinand – otce, syna a vnuka. Posledním v linii byl profesor Ferdinand Alexander Porsche, známý mezi svými přáteli jako “Butzi”. Jako hlavní designer u firmy svého otce Ferryho, který tehdy na začátku 60. let stuttgartskou automobilku na sportovní vozy Porsche vedl, zkonstruoval první Porsche 911. Unikátní tvar tohoto vozu, který Ferdinand Alexander navrhl, zůstává základním kamenem světa sportovních vozů až do dnešních dní. Spolu s tímto vozidlem dal F.A. Porsche vzniknout také naprosto novému vnímání estetiky založenému na německém technickém minimalismu. Tento koncept se později stal synonemem speciální kombinace funkčního designu, technologických inovací a závodní tradice. Čistý a exkluzivní design se stal velmi populárním po celém světě a rezultujícím v mnoha dalších firmách. Vizionářského ducha Ferdinanda Alexandera Porsche si všiml celý svět.


 

Na začátku 70. let se ukázalo, že společnost Ferdinanda II. zvaného “Ferry” se dostala za limit možností rodinného podniku. Následně se Porsche KG stalo akciovou společností s názvem Porsche AG, rodina Porscheů se stáhla z každodenního provozu. To byl zároveň moment, kdy se Ferdinand Alexander rozhodl, že se osamostatní, a v roce 1972 založil ve Stuttgartu svou vlastní firmu. Zrodil se Porsche Design. O dva roky později to přivedlo Ferdinada Alexandra zpět do míst svého dětství, do Zell am See. Do rakouských Alp přestěhoval i své studio, které zde sídlí dodnes. První produkt, který představil, byl zároveň první na světě: celočerné matné náramkové hodinky s chronografem. Nikdy před tím svět nespatřil takové dílo. Byla to revoluce. V následujících letech vznikly pod jeho rukami inovativní brýle, pera a mnoho dalších výrobků se stále stejnou filozofií, jakou se pyšnilo legendární Porsche 911. Během let studio vyprodukovalo opravdu velkou škálu výrobků sahajících od sportovního oblečení, elektroniky, zavazadel až po mrakodrap zvaný Porsche Design Tower Miami.

 


Spojení se sportem

Studio F.A. Porsche je nyní součástí skupiny Porsche Design Group, která patří pod mateřskou společnost Porsche. V současnosti ho vede Roland Heiler, designer, který vystudoval legendární Royal College of Art v Londýně. Pracoval pro designerské oddělení firmy Porsche na různých pozicích již od roku 1984. Mezi lety 1997 a 2000 vedl designerské oddělení u automobilky Audi a v roce 2000 se stal ředitelem Porsche Styling Studio v kalifornském Huntington Beach. Od roku 2004 je jednatelem F.A. Porsche Studio v Zell am See a hlavním designerem Porsche Design. Mezi automobilovým sektorem a sportovní oblastí vždy existovaly silné vazby, takže přirozeně vznikalo mnoho produktů odrážejících tuto synergii, například pro značky Adidas, Puma a další. Každý produkt nesoucí značku Porsche Design se vyznačuje výjimečnou kvalitou, technologiemi, funkčností a hlavně – čistým designem.

 

Porsche Design Elan Amphibio

Spolupráce s Elanem souvisí s odhodláním Porsche Design vynikat v oblasti sportu. “Lyže je opravdu velmi specifickým produktem kvůli své funkčnosti, neboť designerům ponechává velmi malý manévrovací prostor pro zanechání svého charakteristického znaku. Design lyží Elan je již tak poměrně čistý, což naši práci ještě ztěžuje, neboť často odstraňujeme nepodstatné prvky a nepřidáváme další. Zaměřili jsme se tedy na svrchní vrstvu, kde jsme zachovali koncept Elanu a přidali trochu Porsche Design. Výsledkem jsou opravdu jedinečné a krásné lyže,” říká Roland Heiler, hlavní designer u Porsche Design.

Tyto lyže jsou určeny lyžařům, kteří hledají unikátní spojení výkonu a rafinovaného designu. V tomto smyslu spojují esenci Porsche Design s nejnovější generací technologie Elan Amphibio. Komponenty z karbonového vlákna zlepšují pohyblivost, podporu a přenos sil. Jedinečná technologie Amphibio je unikátní technologií pravé a levé lyže – zcela a plně asymetrického designu lyží. Rozdělení na pravou a levou lyži ovlivňuje profil i konstrukci lyží. Tato revoluční konstrukce lyží zahrnuje profily rocker a camber. Lyže Amphibio a jejich profil camber na vnitřní hraně zajistí preciznost, držení hran a stabilitu, vnější hrana s profilem rocker odpouští vaše chyby, umožní lepší zatáčení a hladký přechod z oblouku do oblouku. V této sezóně slaví Elan úspěch již s třetí generací technologie Amphibio – Amphibio Truline. Ta se vyznačuje strategicky rozloženým materiálem přes hrany lyží pro provedení perfektního oblouku. Perfektní oblouk s efektivní dynamikou a optimálním tlakem na hrany po celé délce lyže. Konstrukční materiál je umístěn po celé délce vnitřní hrany lyže, což jí dodává větší stabilitu v oblouku, zatímco odebrání materiálu na vnější hraně pomáhá hladkému a snadnému provedení oblouku. Lyže s technologií Amphibio jsou dobrou volbou pro all-mountain lyžaře zakládající si na preciznosti. Jedinečná svrchní vrstva nese jemné chromované doplňky, které jsou hlavním designovým prvkem Porsche Design. Lyže jsou vyráběny ručně ve slovinských Alpách a spojují v sobě vytrvalou snahu o rychlost a vyspělý a elegantní design.

 

 

Spolupráce mezi firmami Elan a Porsche Design naplňuje Melanju Korošec, Global Product Director u Elanu,  pýchou a radostí. “Společnosti Elan a Porsche vytvořily produkt, který nemá ve světě lyžování obdoby. Lyže Porsche Design Elan Amphibio jsou rychlé, rafinované a progresivní. Při výrobě použil Elan ty nejlepší materiály a technologie. Lyže se honosí jasnou, sofistikovanou elegancí s DNA značky Porsche Design. Tento jedinečný výrobek jistě přitáhne závistivé pohledy, ať se objeví kdekoli.” Lyže Porsche Design Elan Amphibio jsou v prodeji v obchodech Porsche Design Store a u prodejců Elan po celém světě.