Příběhy

Element - víc než jen solidní základ

Členové zkušebního a testovacího týmu Slovinského lyžařského svazu sledují vývoj v lyžařském odvětví velice pozorně. Nové materiály i lyžařské technologie velmi posunují tento sport dopředu. Dalo by se dokonce říct, že kvůli technologickým inovacím se v průběhu let opakovaně upravovala celá lyžařská technika. Vezměte si třeba, jak lyže s výrazným vykrojením ovlivnily a změnily nejen techniku lyžování, ale také výuku a samotné vnímání tohoto zimního sportu. Já osobně většinou jezdím na lyžích Elan GSX. Po ruce ale mívám taky pár lyží Ripstick, jen tak pro případ, že by přes noc napadlo půl metru čerstvého prašanu. Nic se nevyrovná tomu, když člověk může vykrajovat ve vzácných chvílích volna obloučky v čerstvém prašanu. V sezóně s sebou vozívám také lyže, které půjčuji zájemcům o práci lyžařského instruktora. Ohlasy na novou řadu Element jsou jednoznačně ohromující. Nejsou to totiž jen lyže pro méně zkušené lyžaře, ale taky úžasné vybavení pro každého, kdo si chce jízdu na svazích užít, aniž by musel absolvovat tvrdou letní přípravu. Elementy jsou neuvěřitelně intuitivní lyže, dokonale vyvážené a stabilní i při vysokých rychlostech, takže je mohu vřele doporučit širokému spektru lyžařů. 

Dovolte mi krátce popsat, jak jsem se vlastně s lyžemi Element seznámil. Náš tým měl vytvořit reklamní video pro Elan. Celá skupina se sešla na rakouském ledovci, abychom tam natočili videa pro celou lyžařskou kolekci. Všichni v týmu byli profesionální lyžaři. Dostali jsme za úkol natočit pro Elan záběry na obzvlášť tvrdé sjezdovce, která přes noc kompletně přemrzla. Ráno jsme si mezi sebou vyměnili pár znepokojivých pohledů – trochu jsme pochybovali, jestli lyže zledovatělý svah zvládnou. Po několika obloucích jsem ale cítil, že mě lyže poslouchají na slovo: oblouky se nasazovaly nebývale snadno a lyže dokonale držely i ve stále vyšší rychlosti. Nepovolily, ani když jsem je naklápěl daleko za hranice toho, co se od nich rozumně dalo očekávat. Zastavil jsem, abych se podíval, jak se vede ostatním, a ti, stejně jako já, zářili úsměvy: „Co to do těch lyží dali, že jsou tak lehké a stabilní?“ Po celodenní zábavě na svahu jsme se shodli, že den natáčení na lyžích Element si nijak nezadá se dny strávenými freeridem ve společnosti přátel.

Co se tedy skrývá uvnitř?

Po návratu do centrály Elan jsme se vývojářského týmu, který stojí za lyžemi Element, vyptávali na technologii, v níž se skrývá kouzlo této řady. Velice ochotně se s námi o svá tajemství podělili. Skvělé vlastnosti těchto lyží podle nich spočívají ve trojici technologií: Groove, Power Shell a parabolický profil vylepšený technologií rocker. Podívejme se na jednu po druhé trochu blíže. Každý lyžař, který si nasadí lyže Element, má už po pár obloučcích pocit, jako by na nich lyžoval odjakživa. Hlavní zásluhu na tom nese technologie Groove, díky níž si lyžař stále udržuje vyrovnaný postoj, což bývá velký problém mnoha lyžařů, od začátečníků až po špičkové závodníky.

Stačí se z lanovky letmo podívat nad lyžaře pod vámi, aby vám bylo okamžitě jasné, že špatný postoj trápí velkou část lyžařů. Lyže Element tento problém řeší svým provedením. Jsou vybaveny drážkami, které zajišťují lineární pružnost a větší kontrolu nad lyžemi při každém oblouku. Profil parabolický rocker zase jízdu vylepšuje špičkou, která usnadňuje nasazení oblouku. Parabolické boční vykrojení pomáhá udržet rychlost v průběhu celého průjezdu obloukem. Tato kombinace je ideální pro rozvíjení individuální  lyžařské techniky. S tím jak postupně zrychlujete – a věřte mi, že k tomu dojde, protože vám lyže nejen dodávají sebevědomí, ale jízda na nich je také úžasná zábava – nastupuje na scénu konstrukce Power Shell. 

Kombinace dřeva a vyztužení CAP od hrany k hraně rovnoměrně rozprostírá energii po celé délce lyže a do hran. Konstrukce Power Shell však nijak nezvyšuje jejich hmotnost, takže lyže zůstávají lehké a díky špičkové technologii jsou dokonale připraveny na moment, kdy se rozhodnete zařadit vyšší stupeň. Když sníh postupně přejde v led a rychlost jízdy se ještě zvýší, oceníte vyztužení ze sklolaminátu, jež vám dodá stabilitu ve vysokých rychlostech a zvyšuje bezpečnost jízdy při každém oblouku. Proto také lyže Element využívám při výuce. Naučit se lyžovat nemusí být pro každého úplně jednoduché, a tak považuji za velmi důležité učit se na lyžích, které celý proces dále neztěžují, ale naopak napomáhají jeho hladkému průběhu. 

Při letních soustředěních dávám lyže vyzkoušet závodníkům, kteří jen stěží dokáží uvěřit, jak velkého náklonu mohou dosáhnout s minimálním vynaložením energie. Poslední zkouškou lyží Element  bylo, když jsem je dal své manželce. Je to zkušená lyžařka, která používá lyže pro zábavu i výuku dětí. S úsměvem prohlásila, že z jejích stávajících slalomových lyží se tímto okamžikem stávají lyže pro zvláštní příležitosti a hlavními lyžemi pro ni od teď budou Elementy. 

Lyže Element se hodí pro všechny typy lyžařů: ti méně zkušení rádi využijí technologii Groove a profil parabolický rocker pro snadné nasazování oblouku a trvalou stabilitu, zatímco ti zdatnější ocení konstrukci Power Shell, na jejíž podporu se lze naprosto spolehnout i při těch nejnáročnějších  carvingových obloucích. Lyže Element mi natolik přirostly k srdci, že je vždy vozím s sebou. Když si zájemci o pozici lyžařských instruktorů chtějí.