Příběhy

Mise Mangart

Mise Mt. Mangart je nový film, který poprvé napsal, režíroval, sestříhal a produkoval dokumentarista a profesionální lyžař v jednom – Chris Anthony. Dokument objevuje nový a dosud nevyprávěný příběh známé 10. horské divize, jejíž impozantní bitvy nakonec přispěly k německé kapitulaci v Itálii 2. května 1945. Až dodnes probouzí příběhy této experimentální jednotky a prvního amerického lyžařského oddílu ze druhé světové války naši představivost. Její získaná fyzická zdatnost a odpovídající hrdinství se staly legendárními. Příspěvek 10. horské divize k historii a poválečnému lyžování, horolezectví a průmyslu venkovní rekreace zanechal nesmazatelnou stopu.

3. června 1945, po kapitulaci Německa v Evropě, uspořádala 10. horská divize tvořená muži z různých zemích, kteří emigrovali do USA a připojili se k lyžařskému oddílu, lyžařské závody na svazích Mt. Mangart. Ty měly určit, kdo bude ten den nejodvážnějším a nejrychlejším lyžařem. Výzvy se zúčastnilo 76 mužů, dalších více než 500 zde bylo za diváky. Vyhrát v tento den bylo velmi symbolické v mnoha ohledech. Tito muži lyžovali mnohem déle, než byli vojáky a po všem, co zažili, se stala jízda dolů ze svahu symbolem svobody.
V roce 2020 se členové 132. horského pluku slovinské armády a tým z vedení firmy Elan sešli na historickém místě, aby představili speciální edici skládacích lyží Ibex Tactix slovinským hodnostářům. 132. horský pluk připomněl poválečnou akci jízdou na lyžích Tactix na místě původního závodu.