Příběhy

Pohled do zákulisí

Každý velký příběh se začíná odvíjet v zákulisí. V případě Elanu je tímto „zákulisím“ malá kancelář v Begunje, kde sídlí vedení závodního týmu. Právě zde je pracoviště Blažara Lazara, manažera, koordinátora a tak trochu i otce týmu, který sklízí velké úspěchy ve skicrossových závodech na zelených lyžích značky Elan. Ve skutečnosti je to ale jen jedno z jeho několika pracovišť, hodně totiž cestuje nebo je v terénu.

Elanu se podařilo sestavit velice silný skicrossový tým. Jeho členky a členové, kteří se pyšní úctyhodnou sbírkou vítězství, pohárů a medailí, vyhrávají závody světového poháru, mistrovství světa, olympiády i X-Games a na stupních vítězů chybějí jen málokdy. Tahle kosmopolitní parta mezi sebou mluví slovinsky, anglicky, francouzsky, rusky, německy nebo česky. Celá mezinárodní operace ale samozřejmě musí mít nějaké „velitelství“ – a tím je firma Elan ve slovinském Begunje, kde má ústředí závodní tým Elanu. Samotná místnost se od dob Ingemara Stenmarka, Bojana Križaje a Matejy Svetové příliš nezměnila, ale lidé pochopitelně ano. Elan do světa skicrossu naplno vstoupil před pěti lety a brzy se stal jedním z nejsilnějších hráčů. Skupinu nově doplnil silný kanadský kontingent složený z olympijských vítězů Kelsey Serwaové a Bradyho Lemana a stříbrné olympijské medailistky Brittany Phelanové. Slovinsko v týmu zastupuje někdejší mistr světa a vítěz světového poháru Filip Flisar, Rusko bronzový z Pchjongčchangu Sergej Ridzik, Francii Terence Tchiknavorian a Švýcarsko Ryan Regez. 

Každý tým pochopitelně potřebuje šéfa, koordinátora, otcovskou autoritu – říkejte si tomu, jak chcete. V závodním skicrossovém týmu Elanu patří role vedoucího už čtyři roky Blaži Lazarovi, dlouholetému veteránovi Elanu. Blaž je hloubavý a organizačně nesmírně zdatný muž. Tento nadšený lyžař a všeobecně nadaný sportovec v létě drtí soupeře na tenisových kurtech svým zákeřným  bekhendem. Vypadá to, že Blaž se se pro tuto práci přímo narodil. Funguje jako jakési neviditelné dynamo: na první pohled ho není příliš vidět, ale vždy se stará o to, aby vše běželo jako na drátkách. Dění v zákulisí totiž často bývá zajímavější než to, co se odehrává ve světlech reflektorů. Téměř veškerá, pro jakýkoliv úspěch bezpodmínečně nutná dřina, zůstává pohledům veřejnosti skryta. Je zřejmé, že práce „v zákulisí“ není vždy jednoduchá. Dost často se stane, že se motivace a ambice vyčerpají a nastupuje krize. Dochází k názorovým neshodám a někdy dojde i na zvýšení hlasu. V takových okamžicích je ze všeho nejvíc potřeba zachovat chladnou hlavu a další kroky pečlivě promyslet. Žádá si to určité diplomatické dovednosti jako schopnost zklidnit situaci a podívat se na ni z odstupu a odlišných úhlů pohledu. 

A proto Blaž jen málokdy chybí na velkých sportovních akcích, ať už se jedná o závody světového poháru, mistrovství světa nebo olympiádu. Pravidelně také navštěvuje týmové tréninky, zejména při testování materiálu a vybavení. Díky tomu dokonale vidí do fungování různých týmů i do hlav  jednotlivých závodníků. Blaž také úzce spolupracuje s techniky, kteří jednotlivým týmům poskytují servis. „Musím říct, že svou práci miluju. Mám rád cestování, lyžování, ale hlavně všechny kluky i holky z našeho týmu. A pak taky tu skvělou skicrossovou atmosféru. V poslední době se sice konkurence v tomto sportu hodně zvýšila, pořád ale oproti jiným sportům zůstává velice uvolněná. Za ty čtyři roky, co jsem u týmu, se profesionální vztahy rozvinuly v přátelství,“ říká Blaž, který má také za úkol sloužit jako spojka mezi závodníky a vývojářským týmem. „Závodníci mívají speciální požadavky na stavbu a nastavení lyží. Proto jsou pro nás velmi důležití naši technici Tomaž Trdina a Zmago Tonejc, kteří zajišťují technickou stránku věci. Oni jsou spojovacím článkem mezi závodním týmem a vývojářským a designovým oddělením Elanu,“ dodává.

Samotní závodníci si Blažův podíl na svých sportovních úspěších velice dobře uvědomují. „Blaž je jako šéf závodního skicrossového týmu skvělý. Umí naslouchat a má pro nás závodníky velké pochopení. Výborně se orientuje nejen ve své práci, ale taky v celém procesu výroby lyží, takže naše požadavky dokáže přesně přetlumočit klukům z oddělení vývoje. Blaž rozhodně patří mezi nejdůležitější strůjce mých největších sportovních úspěchů,“ říká o něm slovinský skicrossový šampion Filip Flisar. „Blaže i jeho práce si nesmírně vážím. Jeho zásluhy na úspěších skicrossového týmu Elan se jen stěží dají vyčíslit. Vkládá do nás a do své práce spoustu know-how a moudrosti – nejen co se sportu týče, ale taky lidsky,“ přidává se Kelsey Serwaová. A Brittany Phelanová dodává: „Tým Elanu je jako rodina, a já jsem velice hrdá na to, že můžu být její součástí. Blaž je prostě úžasný. Když mi podával lyže, které jsem si s sebou brala na stupně vítězů v Pchjongčchangu, prostě jsem ho musela obejmout.“ „Naše vztahy s Elanem jsou dlouhodobě skvělé. Plně se soustředí na to, aby přišli s co možná nejlepšími lyžemi, a jejich vývojářský tým pokaždé přidá onu pomyslnou třešinku na dortu, těch pár procent navíc, které nakonec často rozhodují. Blaž se zase vždycky stará o to, aby nám závodníkům nic nechybělo, za což jsme mu pochopitelně velmi vděční,“ uzavírá Brady Leman a všichni závodníci souhlasně přikyvují.