Příběhy

Příběh značky 4KAAD

Za značkou stojí Andreas Bennert, bývalý President & CEO společnosti One Way Sport, dnes partner ve společnosti 4KAAD International. Narodil se v Německu, pracoval jako servisman pro TOKO ve Světovém poháru. 25 let působil ve sportovním byznysu na různých pozicích u společností Nike, Salomon nebo Exel Finsko. Za ženu si vzal finskou lyžařku Ulla Pelli. V roce 2004 založil značku ONE WAY. Ta nejdříve vyráběla nordic walkingové hole pro značky Reebok, Fischer atd., následovala produkce běžeckých holí. Prvním top sportovcem používajícím hole OW byla Virpi Kuitunenová, následovali lyžaři Björn Lind, Pietro Piller Cottrer, Anders Aukland, Petra Majdič, Raphael Poirée a další. První zlaté olympijské medaile sportovců s holemi OW následovaly v roce 2006. Na olympiádě v roce 2014 v Soči pomohly hole OW získat 48 medailí.

Od roku 2010 rozšířila firma OW svou produkci na lyže, boty, textil, brýle a kolečkové lyže. Tržby firmy dosáhly až 15 milionů eur, ale v roce 2018 firma zkrachovala. Intelektuální vlastnictví, obchodní značky, patenty a domény koupil Patrol Oy, který je později prodal společnosti Fischer Sports GmbH, ta je v současnosti vlastní. Problémy značky OW začaly již v roce 2015, kdy spadl o 60 % ruský trh a zbankrotovali dva velcí distributoři v Norsku a v USA. Dalším faktorem byly teplé zimy v Evropě od roku 2015 s velmi špatnými sněhovými podmínkami. Firma zkoušela zlepšit svou situaci restrukturalizací. Od roku 2017 byla oslovována dalšími firmami pro potencionální nákup a propojení s dalšími distribučními kanály. Jedním z kontaktů byla i společnost Fischer, která se zdála jako perfektní volba vzhledem k distribuci a produktovému portfoliu. Fischer se však rozhodl převzít pouze značku, kterou od roku 2018 vlastní a řídí z Rakouska. Nevzal nikoho z finského týmu, který byl jádrem firmy. Podle Andrease Bennerta tvoří dnes značku lidé, kteří jsou největší hodnotou společnosti. Po této zkušenosti se rozhodl, že jako zakladatel společnost opustí.

Název 4KAAD je registrovaný jako obchodní značka od roku 2015 a nejdříve představoval produkci voděodolných tašek. Během léta 2018 se rozhodlo, že se značka rozšíří na produkci běžeckých holí a tým využije svých dlouholetých zkušeností a technologie. Následně během podzimu 2018 byla kolekce postavená na nových standardech a designech nabídnuta do hlavních obchodních řetězců a začala se prodávat.

4KAAD – to jsou dnes běžecké hole a hole na nordic walking, kolečkové lyže, běžecké rukavice, textil a několik typů voděoodolných tašek určených do města i pro cyklistiku. Výrobky jsou v designu s výraznými barvami. Firma zatím neplánuje výrobu lyží a bot, protože tento trh utrpěl v posledních letech značný pokles.  

Mnoho lidí se pozastavuje na názvem značky, který foneticky připomíná příjmení velmi známého biatlonisty. 4KAAD představuje první písmena křestních jmen 4 zakladatelů. Evropské sídlo se nachází ve Finsku. V anglické výslovnosti může být náhodná podobnost se jménem francouzského biatlonisty, ale firma s ním nechce být spojována.

Hlavním byznysem společnosti 4KAAD je specializovaná výroba tašek a holí a OEM produkce pro jiné značky. Zároveň symbolizuje moderní značku tašek, urbánních lifestylových výrobků a produktů severského lyžování. Firma bude se značkou pracovat rozdílně kvůli změnám v maloobchodním prodeji a nárůstu online prodeje a zvažuje, zda vstupovat do sponzoringového programu. Protože některé z výrobků lyžařského průmyslu jsou velmi žádané a přesto nemají nic společného s vítězstvími ve Světovém poháru nebo s konkrétními sportovci. Ale u 4KAAD mají rádi závodění a výkony a budou spolupracovat s několika sportovci, kteří budou jejich ambasadory, a to se vším know-how týmu a 15 lety zkušeností.

One Way měl uzavřeno mnoho sponzoringových smluv se sportovci, kterých bylo přes 80. Byl také oficiálním dodavatelem vybavení reprezentačních týmů Francie, Kanady, Běloruska, Slovinska, Slovenska nebo Číny. Několik sportovců tvořilo značku nejen svými medailemi, ale svou loajalitou ke značce po několik let. Mezi největší hvězdy patřili Virpi Kuitunenová, Pietro Piller Cottrer, Petra Majdic, Aino Kaisa Saarinen, Tobias Angerer, Martin Fourcade nebo Vibeke Skofterudová.

Bennert podotýká, že kdyby mohl něco udělat jinak, musel by dříve začít s vyvážením zimní a letní sezóny, protože značka byla velmi závislá na sněhu a prodeji během pouhých 2-3 měsíců v roce. One Way byl velmi známý skvělými hůlkami, které symbolizovaly jméno společnosti a pomáhaly prodávat i další produkty. Je v plánu u 4KAAD i ten samý model? „15 let jsme značku rozvíjeli s různými partnery v Číně, podobně budeme postupovat i u karbonové technologie, není důvod něco měnit,“ říká Bennert.

Hůlka Black Code X je velmi podobná OW SLG 10. Podle Bennerta se jedná o další generaci SLG. „Naši japonští dodavatelé karbonu vytvořili unikátní materiál pro takový druh výrobku, velmi lehký a silný. Blackcode X je o 4 g/m lehčí než SLG 10 a vykazuje o 15 % lepší hodnoty také u hodnoty odolnosti a síly. Navíc jsme byli schopni posunout rovnovážný bod o 7 cm výše, což znamená také lepší švihové schopnosti. Používáme vyměnitelné košíky Change-IT a i další nové komponenty, které jsme vyvíjeli v posledních letech,“ vysvětluje Bennert.

Bennert také vysvětluje, jak bude vypadat spojení s potencionálními zákazníky. „Dnes se o komunikaci starají sociální média. I veselé nebo překvapující posty jsou dobrým marketingovým nástrojem. Dříve byly zprávou pouze výsledky závodů, dnes se jedná o více individuální informaci. „Vždy jsme byli velmi aktivní na sociálních sítích, měli jsme roky na facebooku největší platformu. Takové zprávy mají stejný dopad jako OW Bikini Girl (reklama OW mířící na mladší publikum), jsou více než jen výsledky závodů. Ale samozřejmě, pokud je sportovec úspěšný, i to přináší zajímavé posty, ale zároveň je mnoho lyžařů, kteří jsou velmi dobří a nejsou tak „viditelní,“ komentuje Bennert.