Příběhy

RUČNĚ VYROBENO VE SLOVINSKÝCH ALPÁCH

Všechny lyže Elan nesou na sobě nápis „Handcrafted in the Slovenian Alps“ – ručně vyrobeno ve slovinských Alpách. Jedná se o symbol hrdosti vyjadřující vše. Hory jsou nepřetržitým zdrojem inspirace všem lyžařům a obzvláště těm, kteří si lyžování tak zamilují, že svůj život zasvětí výrobě nových, lepších a ještě výkonnějších lyží. Inženýr z Elanu – Marko Kozjek, je jedním z takových oddaných lidí. Je jednou z hybných sil stojící za mimořádnými inovacemi Elanu, které se objevily v posledních třiceti letech, člověk, který pomáhá lyžařům z celého světa, aby si svůj sport užívali více než dosud.

Begunje na Gorenjskem je malé městečko, ale jen z hlediska fyzické velikosti a počtu obyvatel. Ve světě lyžování je Begunje hlavní město, metropole lyžařských inovací. Invencí, které zlepšují lyžařský zážitek a byly vyvinuty zde, je tolik, že se to nedá ani spočítat. Vždy, když byl prezentován další průlomový výrobek, lidi říkali: „To je ono! Nic lepšího než toto už nemůže vzniknout.“ A pokaždé inženýři z Elanu vymyslí něco nového, lepšího a ještě efektivnějšího. Tento cyklus se opakuje již několik desetiletí a je to tak spolehlivé, že by to stačilo na antropologickou studii. Jeden fakt je přitom jasný: Begunje se stalo domovem lyžařských nadšenců, kteří objevují, experimentují a vynalézají s jasnou vášní a láskou. Těžko říct, proč tomu tak je. Během desítek let se v tomto malém městečku nashromáždilo neuvěřitelné množství kreativní energie, která nyní slouží jako trvalý zdroj pokroku a inovace.

Jakoby s tím měly co do činění magické slovinské hory. Okna továrny Elan rámují nádherný výhled na Julské Alpy, kdy během jasných dní je Triglav jen co by kamenem dohodil. V takových dnech se údolím line slavná slovinská píseň „Slovinsko, odkud se bere tvá krása“, kterou napsali bratři Avsenikovi, kteří mimochodem pocházejí také z Begunje. Tyto hory jsou inspirací pro každého milovníka lyžování a pro lidi z Elanu jsou zároveň testovací laboratoří. Spojení mezi horami a lidmi je zde tak blízké, že se dá jen velmi obtížně říct, jestli byly hory vytvořeny pro jejich lyže nebo naopak. Ale na tom vlastně nezáleží. Důležité je, že hory, lyže a lidé z Elanu fungují spolu v dokonalé harmonii.

Láska k horám

Celý inženýrský a vývojářský tým Elan sdílí k horám hlubokou a pravou lásku. Jedním z hrdých členů týmu je Marko Kozjek. Pochází z vísky Dobrava pri Kropi vzdálené asi deset kilometrů, ale jeho život je již od útlého věku propojen s Elanem a Begunje. Má srdce lyžaře a mysl neuvěřitelně zručného a důmyslného inženýra, jehož ruce dokážou udělat téměř cokoli, co vytvoří jeho představivost neznající limitů. Když Rudi Finžgar snil o svých ideálních kolezích, představoval si lidi jako je Marko Kozjek. Ten si jako místní rodák lásku k horám vybudoval již jako malý nejdříve jako lyžař, později jako horal a horolezec.

„S horami vedete dialog ve velkolepém prostředí. Je to místo, kde přemýšlíte o tom, co děláte nebo budete v budoucnu dělat. Nedosažitelný terén hor měl vždycky určitý mystický nádech a když dosáhnete vrcholu, zažijete obrovský pocit úspěchu. Nahoře nejsou žádné špatné myšlenky. Můžu lézt na tu samou horu poněkolikáté a jít opakovaně po té samé cestě, ale onen moment je pokaždé odlišný, protože příroda je jiná a nabízí něco nového. Pro mě znamenají hory spojení meditace a testu fyzické odolnosti,“ říká Kozjek. Nemá jednu konkrétní oblíbenou horu, ale v posledních letech nejčastěji vyráží na Jamnik, Bela Peč nebo Vodiška Planina.

Inovace a vnitřní klid

Když mluvíme o inovacích v množném čísle, měli bychom zmínit některé poměrně složité motivační procesy, které jsou s tím spojeny. Když tyto procesy chybí, zůstane v oblasti inovací u jednotného čísla. „Vždy musíme náš mozek přesvědčit, aby přijal nové způsoby myšlení. Nové úhly pohledů a aspekty velmi pomáhají, stejně jako změny prostředí. Už se mi několikrát stalo, že jsem pracoval u stolu, zoufale hledal řešení a nikam se nedostal. Místo toho, abych se točil v tom samém kole, jsem vstal, odešel ven a nechal blízkost přírody, aby hluboce pozitivně ovlivnila mé mentální procesy. Správné řešení samo sebe najde,“ říká Kozjek, který je mistrem ruční práce. Nejen, že umí vyrobit vlastní lyže, ale má také vlastní dílnu a soustruh, vyrobil si doma sám všechen nábytek od postele až po jídelní stůl. Taky si zřídil vlastní solární elektrárnu a pro svůj traktor vytvořil mnoho přídavných zařízení. Marko je vystudovaný letecký inženýr a naprostý mistr v procesu přivádění myšlenek k životu. To je jeho hlavní výhoda. Jedna věc je mít nápad, ale úplně něco jiného je ho zrealizovat. On ovládá obojí. Jeho práce je věnovaná ladění detailů a právě tyto drobné změny dělají ten největší rozdíl.

Postoj k řemeslné výrobě

Pojem „vyrobeno ručně“ je v současné době často zneužíván. Je velmi důležité, aby ruční výroba skutečně zvyšovala kvalitu výrobku a našla se rovnováha mezi výrobky, které se hodí pro ruční výrobu a které ne. Je naprosto jasné, že vyrábět stovky tisíc masově vyráběných položek ručně, nedává smysl. Při přístupu k ruční výrobě je potřeba zvažovat všechna omezení, nastavení a hledat nová řešení. „Záměrně plánujeme výrobky v našem segmentu tak, aby byly ruční prací povýšeny. To vyžaduje jisté množství nápadů nejen od konstruktérů, ale i lidí z výroby. Strávil jsem hodně času ve výrobě, pracoval jsem po boku lidí vyrábějících ručně naše výrobky, a když dáme hlavy dohromady, často najdeme několik dalších detailů, které mohou být dále zlepšovány,“ dodává Kozjek. Řemeslné umění je také výrazem koordinace, důvěry a blízkého spojení všech lidí zapojených do procesu výroby lyží. Proto mohou lyže Elan hrdě nést nápis „Handcrafted in the Slovenian Alps“, Ručně vyrobeno ve slovinských Alpách. „Mohu naprosto bezpečně říct, že minimálně 60 % výrobního procesu našich lyží je stále prováděno ručně. Výroba obsahuje určitě více ruční práce než strojové. V našem případě sousloví ,ručně vyrobeno‘ je více než jen efektně znějící koncept. Je to náš způsob myšlení, náš život a naše pýcha. Jsem si jistý, že to je součást všeho, co vytváříme,“ říká Marko se spokojeným úsměvem na rtech.