Příběhy

SVĚTOBĚŽNÍK

Elan Voyager jsou první skládací all-mountain lyže, technologický zázrak, o kterém mnozí snili desítky let. Nyní se sny, díky společnosti Elan, staly realitou. Voyager cílí na lyžaře, jejichž dynamický životní styl propojuje profesní povinnosti s rodinným a osobním životem a vyžaduje efektivní využití dostupného času. Tyto lyže přinášejí města blíže k horám, jako dosud nikdy.

Každý lyžařský zážitek je jedinečný a nemůže být poměřován s jiným.

Představte si manažera pracujícího v londýnském City, který pilně zpracovává čísla a tabulky a přitom sní o tom, jak bude zdolávat upravené alpské svahy. Tak popisuje svou vášeň pro lyžování: „Můj program je naplánován na minuty, ale zároveň si uvědomuji, jak je důležité mít čas na relax. Vím, že musím část svého nabitého programu uvolnit pro své vášně, takže si čas od času vezmu volno, zapomenu na svět byznysu a stane se ze mě lyžařský nadšenec. Moje láska pro lyžování a hory je tak silná, že mám stále na počítači zapnutou webkameru ze švýcarských Alp. Když vidím, že předpověď počasí bude dobrá, řeknu své asistentce, že další den nepřijdu do práce. Pak už potřebuju jenom dvě věci: letenku do Ženevy a lyžařský set.“

A to je moment, kdy nastupuje Voyager. Poslední model značky Elan a ztělesnění odvěkého snu o tom, že budeme mít lyže, které se snadnou ponesou a na letišti budou moct být odbaveny jako běžné zavazadlo. Tento sen se až dosud zdál jako nedosažitelný. Díky vývojářskému týmu Elan úspěšně vznikla světově první skládací all-mountain lyže, která si zachovává všechny vlastnosti klasických (neskládacích) lyží, ale zároveň získává zřetelnou výhodu mobility. Tato lyže je vyrobena pro výzvy, které přináší rychlé tempo moderního světa. Její výjimečná funkčnost z ní dělá jedinečné spojení města a zasněžených vrcholů hor. Lyže Voyager jsou světoběžníkem a cestovatelem po horách. Bez ohledu na to, jak cestujete – autem, vlakem nebo letadlem, Voyager vám cestu do hor usnadní. Zatímco vám lyže přinesou podstatnou úsporu místa, jejich nekompromisní výkon na sněhu uspokojí potřeby i těch nejnáročnějších lyžařů. Elan s novými lyžemi Voyager změnil pravidla hry. Nový lyžařský koncept usnadní cestování do hor a poskytne více času, abychom si užili vše, co může dobrý den na lyžích jen nabídnout. A na konci dne se dají lyže jednoduše do kufru vašeho vozu a stále zbyde ještě dostatek místa pro další zavazadla.


Technologie Connect

Již 75 let je Elan hlavním inovátorem v lyžařském průmyslu. Technologie spojená s projektem Voyager staví na odkazu mistrovství řemeslníků z Begunje. Vývojářský tým Elan strávil v hlavním sídle firmy ve slovinských Alpách roky zdokonalováním, aby lyže Voyager dosáhly vynikající úrovně, kterou uživatelé od svých produktů očekávají.

Tajemství revoluční technologie Connect u Elan Voyager spočívá v pokročilém mechanismu, který spojí obě poloviny lyže do jednoho funkčního celku. Spolu s podložkou Fusion s karbonovým vyztužením slouží mechanismus jako nosná podložka spojující tyto dvě části a poskytující torzní pevnost, což umožní nekompromisní výkon, ale zároveň dovolí lyži složení do pevného tvaru a cestovatelsky přátelského balení, které splní požadavky pro letecké zavazadlo.


Závěrečný test

Když inženýři z Elanu dokončili svůj projekt a lyže Voyager byly připraveny poprvé okusit sníh, musely projít posledním zátěžovým testem. Nejdříve musely docestovat do švýcarského Zermattu na upatí mohutného Matterhornu. Tato část nebyl problém, protože lyže jsou určeny pro cestování. Ale další test bude mnohem náročnější. V nadmořské výšce 3000 m n. m. dostal lyže Filip Flisar, jeden z nejlepších skicrossových závodníků, který měl důkladně prověřit jejich odolnost, funkčnost a spolehlivost. Bývalý mistr světa a vítěz Světového poháru je známý svou tvrdostí na lyžích a perfekcionismem a neponechá nic náhodě. Byl trošku víc než jen mírně překvapen, když dostal pár lyží složených napůl, ale když slyšel sebevědomé kliknutí znamenající, že lyže je rozložena do celé své délky, neubránil se úsměvu z blížící se výzvy. A pak to začalo.

Krátké oblouky přecházely v dlouhé, rychlost se zvyšovala, skoky se zvětšovaly a působící síly stále rostly. Filip nemá se svým vybavením žádné smilování, vždy očekává to nejlepší a Voyager to naprosto splnil. „Jízda a výkon Voyageru mě velmi překvapily, v podstatě necítím žádný rozdíl v porovnání s klasickými lyžemi,“ komentoval Filip. Jako poslední zkoušku si Filip vymyslel ten nejtvrdší test síly a odolnosti. Nasadil si lyže a skákal na dřevěných paletách, které měl umístěny dvě pod špičkami lyží, dvě pod patkami, přičemž středová část lyží byla ve vzduchu. A pak začal zuřivě skákat, co mu nohy stačily. Lyže tento test zvládly bez problémů. Výsledky testování se dají shrnout do jedné věty: „Když ani Filip Flisar nemůže Voyager zničit, pak už nikdo!“

Vše v jedné tašce

Elan také vytvořil sadu s teleskopickými hůlkami a několika dalšími užitečnými doplňky, které se hodí ke skládacím lyžím. Lyžařská taška pro Voyager je vyrobena tak, aby se do ní vešly lyže a měla ještě i navíc dostatek dalšího prostoru pro zbývající lyžařské vybavení. K dispozici jsou dvě verze tašky, menší má prostor pro lyže a hůlky, větší disponuje dostatečným prostorem pro lyžáky, oblečení a helmu. Rozměry tašky vyhovují požadavkům na běžné zavazadlo na letišti (š+d+v < 156 cm).

Od nápadu k lyži

Myšlenka skládacích lyží není nová. Podle všeho existovaly experimenty datující se do období první a druhé světové války. Bohužel žádná z těchto lyží se nedala použít pro normální lyžování. I později proběhly nějaké pokusy, ale nikdo se nedostal dál než do fáze prototypu, a nikdo nedokázal, aby lyže fungovala. O náročném procesu vzniku Voyageru, první skládací all mountain lyži, jsme mluvili s Melanjou Korošec, Global Brand Director ve firmě Elan, Vinko Avguštinem, ředitelem vývojářského oddělení a strategickým designerem Lukou Bassanese.


Jak dlouho Elan přemýšlel o skládacích lyžích?

Vinko Avguštin: Elan pracoval na myšlence skládacích lyží v minulosti již několikrát, ale koncept byl na nějakou dobu odložen ještě před tím, než jsme začali s prvními aktivitami. První skutečný krok jsme udělali v roce 2011. Vážně jsme začali uvažovat o tomto nápadu, když jsme zahájili spolupráci se slovinskou armádou. Po představení skládacích touringových lyží Ibex Tactix v roce 2017 jsme okamžitě začali přemýšlet o další výzvě – výrobě prvních skládacích carvingových lyží.

Lyže Voyager jsou technologickým zázrakem. Jak průlomová technologie ovlivnila design a tvar lyží?

Melanja Korošec: Lyže fungují, když jsou v jednom kuse a my jsme začali s tím, že je rozpůlíme. To od základu posunuje vnímání výrobku od kusu vybavení k výrobku, který lyžaři poskytne nejen schopnost lyžovat, ale umožní kompletní lyžařský zážitek, jaký svět ještě neviděl. Elan Voyager je první skládací all mountain lyží na světě, proto jsme věnovali hodně času vyjádření tohoto průlomového řešení také v produktovém designu. Proces začal analýzou uživatelů a stanovením designových cílů.

Určujícími vodítky pro design byly funkčnost, intuice a udržitelná kvalita. Lyže mají unikátní skládací funkci, takže jejich forma částečně podporuje a zdůrazňuje tento prvek. Všechny části lyže byly vyvinuty a vyrobeny tak, aby umožnily bezpečné a dlouhotrvající použití. Inspiraci pro designové prvky jsme hledali v letecké ikonografii jako vrcholu mobility. A v neposlední řadě je důležitou součástí identity výrobku také název, který uživatele a jeho zážitky oslovuje a dělá z lyže globálně přitažlivý produkt.


Co jsi se naučil z úspěšného vývoje skládacích lyží Ibex Tactix?

Vinko Avguštin: Byl to zcela jistě pro vývoj silný impuls. Myšlenka původně přišla od samotných uživatelů. Pozorovali jsme různé skupiny lyžařů, včetně horských vojenských jednotek, které nosily dlouhé lyže na svých batozích. To je značná překážka pro pohyb zimní krajinou, obzvláště pro vojáky. Z toho vznikl nápad na funkční skládací lyže, které by zároveň splňovaly všechny požadavky na funkčnost obzvláště z hlediska provozního zatížení.

Během vývojové fáze jsme prošli mnoho různých variant skládacích systémů, které jsme testovali, vylepšovali a vyhazovali. Nakonec jsme vyrobili první funkční skládací touringové lyže. A protože lyže byly určeny pro armádu, zaměřili jsme se na odolnost. Mechanismus pracoval bezchybně a to nám dodávalo hodně sebevědomí. Z hlediska výkonu lyže to bylo dostatečné pro skitouringovou lyži, rekreační lyžování, na to, čeho jsme se snažili dosáhnout, to stačilo. Pro projekt Voyager byl mechanismus podstatně vylepšen.


Jaký je klíčový prvek nových skládacích carvingových lyží Voyager?

Vinko Avguštin: Klíčovým komponentem nových skládacích lyží Voyager je spojovací podložka poskytující pevnost stejnou jako u klasických neskládacích lyží. Vyvinout tuto podložku ve spojení s technologií Connect vyžadovalo ty nejkreativnější myšlenky. Vyzkoušeli jsme mnoho různých řešení a skončili u jednoho, které se ukázalo jako nejefektivnější.


Jakou roli hraje design v tak náročných projektech, jako je Voyager?

Luka Bassanese: Designeři čelí největším výzvám právě v okamžiku, kdy se jedná o náročné produkty – jak přeměnit technicky složité inovace do uživatelsky přátelského výrobku. Design zdůrazňuje použitelnost tím, že se primárně zaměřuje na klíčové prvky lyže – skládací funkci, díky čemuž výrobku rozumíme a umíme k němu přistoupit.


Jsi designerem také speciální tašky, teleskopických hůlek a několika dalších doplňků, které tvoří jeden srozumitelný celek. Je na první pohled jasné, že všechny výrobky byly vyrobeny s velkou dávkou vášně a přemýšlení. Jak obtížné je najít společné prvky v různých produktech?

Luka Bassanese: Voyager není jen samostatný produkt, je to řešení přinášející do uživatelské zkušenosti lyžaře, který žije v městském prostředí, podstatná vylepšení. Právě tato idea vedla naše aktivity nejen směrem zaměření se na lyže, což je samozřejmě základním prvkem konceptu, ale zahrnovala všechny doplňky a vybavení kolem lyže.

Prvním logickým krokem byla teleskopická hůlka, která velmi dobře dotváří uživatelskou zkušenost. Dalším hlavním mobilním prvkem systému jsou dvě tašky – menší pro uskladnění a nošení lyží a větší s dostatkem prostoru pro všechno, co potřebujete na víkendové lyžování. Dodržet rozměry tašek korespondující se směrnicemi IATA pro odbavení zavazadel bylo velmi jasným designovým omezením, které konstruktéři zahrnuli do procesu vývoje. Nakonec jsme také uvažovali nad detaily, jako jsou kartáček a hadřík pro očištění lyží od sněhu po lyžování.

Při práci na projektu Voyager jsme si nedovolili žádné kompromisy, dostatečně dobré bylo jen to nejlepší. Přeci jen úplně každý detail utváří zážitek koncového uživatele.


Lyže Voyager obdržely několik cen, což dokládá, že se jedná opravdu o průlomovou inovaci. Mezi oceněními je také žádaná cena Red Dot Best of The Best. Co toto uznání pro vás znamená?

Melanja Korošec: Naše výrobky jsou primárně určeny pro používání, ne jen aby se na ně dívalo. Použitelnost je vždy naší první prioritou, což je náš stálý slib zákazníkům – každý den na sněhu bude jejich nejlepší. Zážitek «Always Good Times» je to, co chceme lyžařům poskytnout. Ale máme samozřejmě neuvěřitelnou radost, když vidíme, že naši práci uznávají profesionální kruhy a ačkoli jsme v posledních letech získali mnoho ocenění pro naše produkty, tak zisk Red Dot Best of The Best pro Voyager bylo něčím speciálním. Jedná se o naši první takovou cenu a to, co je první, nikdy nezapomenete, obzvláště když projekt Voyager zahrnuje celou firmu. Zisk ceny je uznání a ocenění naší práce, které těší a motivuje nás všechny.