Příběhy

Ženský princip

Elan jako jeden z prvních výrobců sportovního vybavení přišel s produkty, které zohledňují ženskou stavbu těla, fyzickou sílu a pochopitelně také ženský cit pro styl a vkus. V Elan W Studiu se sešel tým dynamických žen se sportovním duchem, který pracuje na vývoji dámských lyží a lyžařských doplňků. Bývalá závodní lyžařka Melanja Šoberová zodpovídá za strategické plánování produktů pod záštitou značky Elan. Kromě jiného dohlíží na vývoj různých kategorií produktů a koordinuje jednotlivá oddělení společnosti. Vytrvale také hledá ideální rovnováhu mezi vývojem a možnostmi výroby na jedné straně a požadavky trhu na straně druhé tak, aby všem lyžařkám přinesly vždy skvělý požitek – „Always Good Times”. Melanja patří mezi zakladatelky W Studia a dlouhá léta stojí v jeho čele. Její kolegyně pocházejí z celého světa i mnoha profesních oblastí, všechny je ale spojuje upřímná a hluboká láska k lyžování. Díky ní také přicházejí s průkopnickými, technicky špičkově řešenými a vizuálně přitažlivými produkty. To vše přispívá k radosti žen- lyžařek a umožňuje jim užít si pohodu ve společnosti dobrých přátel, sněhu a slunce v horské kulise. Tento designérský tým usnadnil a zpříjemnil lyžování mnoha ženám po celém světě.

W Studio firmy Elan letos slaví patnácté narozeniny. V době jeho vzniku v roce 2003 na trhu ale příliš mnoho sportovního vybavení speciálně zaměřeného na ženy neexistovalo. Jak jsi vlastně přišla na myšlenku vytvářet produkty určené dámským lyžařkám?

Elan se na různé skupiny zákazníků soustředí dlouhodobě. Při analýze využívání lyží i jejich uživatelů se před námi postupně začaly jasně ukazovat různé skupiny, takže jsme se rozhodli vyvíjet lyže přizpůsobené jejich specifickým potřebám. Jednou z těchto skupin pochopitelně byly i ženy. Proto jsme se také rozhodli sbírat poznatky a informace o tom, jak nejlépe postupovat při vyvíjení inovací konkrétně zaměřených na ženy. Tato fáze shromažďování podnětů a dat sice trvala poměrně dlouho, ale dnes díky tomu víme, co lyžařky chtějí a jak při procesu vývoje nejlépe zohlednit jejich přání a cíle.

Jak důležitá je pro tebe skutečnost, že celý tým tvoří výhradně ženy?

Všechny skupiny produktů vyvíjíme podle požadavků zákazníků. Co možná nejdůkladněji zkoumáme jejich zkušenosti s výrobky naší značky, abychom věděli, co ponechat tak, jak to je, co vylepšit a co třeba úplně vypustit. W Studio se podílí na fázi výzkumu a vývoje, kdy nejprve zanalyzujeme uživatele a následně přicházíme s nápady, které produktovému manažerovi pomohou při  vytyčování podoby nových projektů. Tým se účastní počátečních fází designu, prověřování zvolených postupů a také závěrečného testování. Každá z nás používá naše produkty každodenně, a tak získáváme další zpětnou vazbu a podklady pro další vývoj.

V týmu W Studia spolupracují kreativní ženy různého věku, národností i profesních specializací. Je podle tebe tato rozmanitost důležitým faktorem při nacházení inovačních řešení, ať už se týkají grafického designu nebo ryze technologických a funkčních otázek?

Samozřejmě! Zákaznice jsou velice rozmanitá skupina a náš tým do jisté míry kopíruje klíčové zákaznické profily. Pochopitelně nelze zachytit každý potenciální uživatelský profil, ale přímý kontakt s lidmi, kteří lyžováním každodenně žijí, je pro nás nesmírně důležitý. Lyžařskému odvětví vládnou muži, takže v mnoha případech bývá prvním ženským uživatelem produktu až koncová zákaznice. V Elanu si dobře uvědomujeme, jak důležité je zahrnout ženy do všech stádií vývoje dámských lyží, od návrhů designu až po umístění ve výloze prodejny.

Během loňského roku zažil tým značnou obměnu a omlazení. Co za těmito změnami stálo?

Dlouhodoběji spolupracujeme se skupinou zkušených lyžařek, chtěli jsme však posílit rozmanitost, abychom tak mohli lépe oslovit více typů zákaznic.

Při příležitosti patnáctých narozenin W Studia jsi přivítala velice zajímavý čtyřlístek nových spolupracovnic – módní návrhářku Ninu  Šušnjarovou, tenistku Polonu Hercogovou a kanadské lyžařky Kelsey Serwaovou a Brittany Phelanovou, zlatou a stříbrnou medailistku ze zimní olympiády v Pchjongčchangu. Co si od této spolupráce slibuješ?

Všechno to jsou výjimečně úspěšné a kreativní ženy, nabité pozitivní energií. A pak je tu globálně stále silnější a známější značka Elan, což s sebou nese také vyšší očekávání. Přizváním módní návrhářky Niny Šušnjarové, tenistky Polony Hercogové a kanadských lyžařek Kelsey Serwaové a Brittany Phelanové k účasti na přípravě limitované edice našich lyží jsme získali především jedinečnou perspektivu těchto silných osobností. Ovoce této spolupráce – mimořádná a limitovaná edice řady lyží – se na pultech objeví už pro tuto zimní sezónu. Každá ze čtveřice jmenovaných dam se podílela na designu svých vlastních osobních lyží a absolvovala s nimi všechny dílčí kroky vývoje produktů Elanu. Při vývoji se nám podařilo vzájemně propojit značné množství kroků a činitelů přípravné fáze. Celý příběh tvůrčího procesu odhalíme současně s těmito velice speciálními  lyžemi.

Podíleli se na celém projektu, hlavně tedy jeho technické stránce, také nějací muži?

V Elanu nepracují jen ženy, a proto je jasné, že se muži podílejí na všech činnostech: výrobě, vývoji i prodeji. Všichni patříme k témuž procesu. Elan W Studio neznamená, že lyže od A až do Z vytvářejí výhradně ženy. Předkládají ale nápady a nové projekty, které poté dostávají konkrétnější podobu ve fázi průzkumu trhu a vývoje. Následně pak tyto projekty sledují a podílejí se na nich až k jejich dovršení. Bylo by však pochopitelně absurdní tvrdit, že lyže jsou tvořeny výhradně ženami.

Co obnáší proces výroby lyží a jak dlouho to vlastně trvá?

Když pomineme dlouhodobé strategické plánování, dostává se produkt ke koncovému zákazníkovi obvykle zhruba po dvou letech poctivé práce vývojářů. Jakmile dostane projekt nové řady lyží zelenou, pustíme se do pečlivého rozboru, jakého cíle by vlastně měl produkt dosáhnout. Na základě těchto informací pak připravujeme podklady pro oddělení vývoje a úzce s ním spolupracujeme – vždyť právě tady se zrodily naše nejlepší inovace. Vyrábí se tam prototypy a hledají různá řešení problémů, na kterých pracujeme. Zkušební tým se poté vydává možná navrhovaná řešení důkladně testovat s koncovými zákazníky konkrétního produktu. Na základě jejich zpětné vazby se rozhoduje, zda přejít do další fáze, nebo se vrátit k práci s prototypy. Trojrozměrná podoba produktu je dnes velice důležitá, protože výrobky dnes mají i více než pětiletou životnost, takže se v tomto stadiu vyrábí spousta modelů konkrétního produktu v „životní“ velikosti. Jakmile dosáhneme shody na trojrozměrné podobě, přichází chvíle grafiků. Na marketingovém příběhu produktu se pracuje současně s vývojem, protože zákazníkům se musí zboží nejen líbit, ale také by mu měli rozumět. V celém procesu jsou zakotveny určité pojistky, tak abychom nesešli ze správné cesty. Kromě toho se do každé fáze snažíme zapojit i koncového uživatele. Grafický design má u Elanu být vždy oporou technologie, protože právě technické inovace jsou tím, co dělá naše produkty jedinečnými. Chceme, aby to viděli také zákazníci.


V čem se podle tebe liší mužský a ženský přístup k lyžování?

Ženy si mnohem víc než muži spojují lyžování s celým spektrem zážitků na horách, se sluncem a na čerstvém vzduchu. Jde jim v první řadě o příjemně strávený čas s rodinou a přáteli. Proto chceme vytvářet takové produkty, které k těmto příjemných chvílím a krásným vzpomínkám přispívají – i když ne nutně na úkor výkonu a sportovního růstu.

Na co se dámy při výběru lyží hlavně zaměřují?

Lyže musí ženám umožnit snadný pohyb zimním terénem – na sjezdovce i mimo ni. Důležitá je i nízká hmotnost, nesmí však lyžím ubírat na funkčnosti. Naším cílem také je nabízet speciální lyže pro různé typy lyžování i na různé druhy sněhu. Třeba na freeride a skitouring lidé chtějí lehké, ale současně velmi výkonné lyže.

Mnohé dámy ale patří mezi velice zdatné lyžařky, které od lyží vyžadují maximální výkon. Myslíte i na ně?

Samozřejmě! V nabídce lyží Elan pro muže i ženy najdete opravdu špičkové kousky. Závodní lyže Speed Magic vycházejí z jedněch z nejoblíbenějších lyží na sjezdovky – SLX. Insomnia s Interrou zase vznikly ze stejného modelu jako Amphibio 16 a 14. Ve freerideové nabídce pak dámské modely nabízejí totožný výkon jako ty pánské – nebo spíš univerzální.

Jak bys popsala podstatu dámských lyží?

Klíčová je určitě funkčnost. Bezpodmínečně se musejí lyžařce přizpůsobit – ať už mluvíme o nejlehčích lyžích na světě (Delight) nebo o závodních lyžích, musejí splňovat  jistá  výkonnostní očekávání, aby se lyžařky na svahu cítily bezpečně a sebevědomě. Jedině tak se mohou zlepšovat a rozšiřovat své znalosti. A samozřejmě si u toho užívat spoustu zábavy.

U těchto produktů ale jistě nejde jen o tvar nebo grafiku – v prvé řadě mají být uzpůsobeny stavbě ženského těla. V čem se tedy dámské lyže liší od těch pánských?

Musejí být lehčí a snadněji ovladatelné, aby reflektovaly odlišnosti anatomie ženského těla. Hodně se věnujeme pečlivému a důkladnému studiu ženských pohybových stereotypů a přenosu síly v obloucích. Ženy obvykle dávají přednost spíše kratším lyžím. Na nás tedy je, aby tyto kratší lyže měly stejně dobrou stabilitu jako ty delší. Ženy také mají při lyžování trochu jinak umístěné těžiště. Lyže jsou proto uzpůsobeny odlišnému postoji. Přišli jsme se skvělými lyžemi na freeride, které vycházejí z dámských modelů s jádrem Tubelight. Je to dost unikátní konstrukce, která pro snížení váhy a navýšení síly využívá karbonové a titanalové  výztuže. Výsledné lyže jsou díky tomu nejen lehčí, ale i snáze ovladatelné a stabilnější. Zajímavé je, že lyže Ripstick v jádru sice žádné kovové součástky nemají, ale přesto odvádějí na všech typech sněhu skvělý výkon.

Na grafice už nějaký čas spolupracujete se Studiem Sonda. Jak tato spolupráce vypadá?

Studio Sonda je špičková agentura a náš dlouhodobý partner. Jsou pro nás takovou prodluženou rukou do světa grafického designu, což nám pomáhá držet si přehled o nejnovějších trendech. Kromě toho ale samozřejmě přicházejí s výjimečnými grafickými návrhy, které následně zapracováváme do našich produktů.

Kde při tvůrčím procesu hledáte inspiraci?

Je to spojení vstupů z různých oblastí a zdrojů – od aktivního sledování a oživování si trendů až po využití znalostí, s nimiž přicházejí naši partneři. Účastníme se konferencí a po očku taky sledujeme sousední odvětví. Někdy se náš produktový tým vydá do velkého města, kde sleduje, co lidé nosí, jak se chovají nebo jaké produkty využívají…

Který designér je pro tebe osobně největší inspirací?

Určitě slovinský designér automobilů Robert Lešnik, který pracuje pro Mercedes Benz. Oslovuje mě hlavně to, jak dokáže zůstat věrný základním designovým směrnicím značky a současně zanechat na své práci specifický osobní rukopis. Je to nesmírně nadaný návrhář, ve světě automobilového průmyslu právem vysoce  uznávaný.

Jak obtížné je každý rok přicházet s novou grafickou podobou návrhů a nabídnout tak něco nového a originálního?

Rozhodně to není nic jednoduchého. Řekla bych ale, že se nám to daří dobře, v neposlední řadě také díky soustavné a systematické přípravné návrhářské práci, která vlastně nikdy nekončí. Co se technických parametrů týče, zůstává u dámských lyží velice důležitá nízká hmotnost. Dá se říct, že naše superlehké lyže Delight odstartovaly malou revoluci. Jednoznačně mezi námi ale panuje shoda na tom, že lyžování nemá být jen pro závodníky. Většinu lyžařů totiž tvoří obyčejní lidé – muži, ženy, děti, skvělí lyžaři i začátečníci, turisté na lyžích … Proto našimi inovacemi nemíříme jen na špičkovou část lyžařského spektra. Jsme jediná společnost na světě, díky jejímž novinkám se lyžování stalo snazší třeba pro děti. S profesionálním lyžováním to sice nemá nic společného, ale zase to dokonale zapadá do naší filozofie: snažit se udělat lyžování lepší a dostupnější pro všechny lyžaře. Nejlehčí dámské lyže na světě jsme vyvinuli proto, abychom lyžování přiblížili ženám a vyřešili některé z problémů, s nimiž se lyžařky musejí vypořádávat. Lehčí lyže znamenají méně námahy, což na oplátku znamená více lyžování. Vůbec pak už nemluvím o tom, že se snáz přenášejí. Lyže Delight otevřely na trhu segment, který byl předtím opomenutý. Naše prodejní výsledky ukazují, že jsme na potřeby našich zákazníků i zákaznic zareagovali dobře. Všechna vylepšení našich lyží tvoříme pro uživatele a držíme se při tom našeho poslání přiblížit lyžování lidem a ukázat jim, že může být bezpečné, zábavné a dostupné všem.

Jaké budoucí výzvy před vámi stojí?

Naše produkty už dlouhá léta sbírají spoustu designových ocenění i první místa v různých testech lyží. Revoluční lyže jsou výsledkem naší bohaté tradice a našeho cíle nejen dělat lyže, ale také přicházet vždy s tím nejpokrokovějším lyžařským vybavením, které lyžařům umožní prožívat nezapomenutelné chvíle na horách. Coby globální značka věříme, že dobrým lyžařem se může stát každý, a lyžování si náramně užívat. Proto nabízíme lyže pro sportovce všech výkonnostních kategorií, bez ohledu na pohlaví, věk nebo lyžařské zkušenosti. Lyžování chápeme jako magické spojení sněhu, slunce a hor. Našim zákazníkům by inovativní produkty od Elanu měly přinášet hlavně nádherné zážitky na sněhu. Naše nové motto „Always Good Times” ukazuje lyžování jako zábavnou aktivitu ve společnosti přátel a rodiny.


 

45