Zprávy

4F expanduje do světa

15. prosince 2017

Polská značka sportovního zboží 4F rozšiřuje síť svých prodejen na další trhy. V Polsku patří tato značka k hlavním na tamním trhu. Začala s prodejem outdoorového a lyžařského vybavení, ale postupně rozšířila svůj sortiment i na výrobky ze segmentu běhu, cyklistiky a aktivního trávení volného času. Její velkoobchodní část dodává v Polsku zboží do více než 400 multibrandových prodejen, mezi kterými jsou například obchody Go Sport nebo Intersport, její zboží však najdeme i v malých regionálních a nezávislých prodejnách. Více než 180 si instalovalo 4F shop-in-shop.

4F zároveň v Polsku vybudovalo síť 180 monobrandových obchodů, pět z nich je věnovaných pouze dětem. K řetězci patří také 56 franšízových prodejen, zbytek obchodů je vlastněn 4F. Ve zbytku Evropy 4F otevřelo 15 prodejen v pěti zemích střední a východní Evropy – 4 na Slovensku a v Lotyšsku, tři v České republice a v Rumunsku a jeden v Litvě. Nedávno firma založila pobočku v Rakousku.

Velkoobchod 4F dodává výrobky do 36 zemí Evropy – od Česka, Slovenska, Ukrajinu až po balkánské země. Někde působí distributoři, některé trhy pokrývá klíčový zákazník. Tak je tomu například v Chorvatsku, kde budou 4F shop- in-shop nainstalovány v outletech řetězce Top Sport, jednoho z hlavních prodejců sportovního zboží v této zemi. Tento krok následoval poté, co se značka stala patnerem Chorvatského olympijského výboru. Partnerem Polského olympijského výboru je 4F již od olympiády ve Vancouveru, partnerem olympijských výborů v Lotyšsku a Srbsku je od olympiády v Riu. Nově 4F rovněž spolupracuje s Řeckým olympijským výborem. Již na olympiádě v Pchjongčchangu uvidíme řecké sportovce v oblečení značky 4F. Díky těmto partnerstvím plánuje řetězec otevření dalších prodejen právě v Chorvatsku, Srbsku a Řecku. Polský výrobce spolupracuje také s několika sportovními federacemi.

Nedávné založení dceřiné společnosti v Rakousku souvisí s rozšířením velkoobchodní činnosti do alpských zemí. Příští rok firma hodlá založit další pobočky, které by pokryly zbytek Evropy. Před dvěma lety zahájila provoz pobočka v americkém Portlandu, která spravuje 20 obchodů. Na seznamu dalších zemí, kam 4F expanduje, jsou Japonsko a Thajsko. Na konci roku by tak značka chtěla být přítomna na 40 trzích celého světa.

4F patří společnosti OTCF, kde 70procentní podíl vlastní podnikatel Igor Klaja. Zbylých 30 procent je v rukách Sobieslawa Zasady, bývalého automobilového závodníka a majitele firmy Zasada Group. Skupina předpokládá tržby v letošním roce 150 milionů eur, cílem je 500 milionů eur v příštích pěti letech.

Zatímco 4F dělá 90% tržeb celé skupiny, OTCF vlastní ještě dvě další značky – Outhorn (outdoorové a sportovní vybavení) a Everhill. Outhorn se dříve prodával v supermarketech, ale mezitím „povýšil“ do sportovních obchodů a prodává se v rámci 4F obchodů a v nezávislých shop-in-shop prodejnách.  Everhill je dodáván do řetězců v Polsku a dalších evropských zemích.

Další součást byznysu OTCF je skupina tří multibrandovcýh sportovních prodejen 4 Faces – ve Varšavě, Katovicích a v Poznani.