Zprávy

Adidas bude od roku 2024 vyrábět pouze z recyklovaných plastů

12. října 2018

Německý výrobce sportovního zboží Adidas plánuje přejít do roku 2024 na výrobu obuvi a oblečení výhradně z recyklovaného polyesteru. Téměř polovina materiálů, které Adidas použije u svých více než 920 milionů produktů, je vyrobena z polyesteru. Tento krok přispěje k vyšší udržitelnosti v celém dodavatelském řetězci firmy.

Adidas spolupracuje od roku 2015 s firmou „Parley for the Oceans“, která se zabývá zpracováním odpadů z moří. Adidas díky této spolupráci vyrobil již tři kolekce z recyklovaných plastů, jako poslední byla uvedena na trh kolekce oblečení pro jógu. Za poslední rok také Adidas například vyrobil milion párů běžecké obuvi UltraBoost Uncaged Parley, jejíž vlákno bylo zpracováno rovněž z odpadů z moří.

Recyklovaný polyester je v současnosti o 10-20% dražší než nový polyester. Tento rozdíl by se jistě zmenšil, kdyby se zvýšila kapacita sběru, čištění a zpracování použitého plastu. Adidas plánuje pro tento rok výrobu 5 milionů párů recyklované obuvi a pro rok 2019 již 11 milionů párů. Celkem se jedná o 3% celkové roční světové produkce obuvi.