Zprávy

Adidas plánuje tisk obuvi na 3D tiskárně

Výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas v rámci projektu Futurecraft 3D plánuje využít 3D tisk pro výrobu bot. Vize firmy je taková, že by si zákazník došel do prodejny, kde si chvíli zaběhá na běžeckém pásu a mezitím mu přesně na míru vytisknou botu, respektive podešev z termoplastického polyuretanu (TPU) a k ní přidají ostatní vrstvy. Adidas už TPU využívá u bot Energy Boost.

„TPU je na trhu zbrusu nový a přesvědčil nás svou odolností, pružností, stejně jako vysokou pevností a odolností proti oděru. Využili jsme tento materiál k nejvhodnějšímu způsobu tisku - laserovému slinování, což je proces, který je tak přesný, že bychom mohli vytvořit téměř jakýkoli design,“ říkají zástupci Adidasu. Firma se kvůli projektu spojila s belgickou společností Materialise, která se již řadu let zabývá výrobními postupy a ve svém portfoliu má i 3D tisk.

Adidas předpokládá, že by mohl tento projet uvolnit pro partnery jako volně přístupnou open source licenci, která umožní vytvářet svršky zájemcům z celého světa a umožnit další rozvoj a vývoj. Kromě Adidasu si lze boty vytisknout už nyní u firmy Feetz.

Zdroj: idnes.cz