Zprávy

Adidas prohrál soudní spor o své pruhy

Známé logo firmy Adidas jsou tři paralelní pruhy většinou v černé barvě. Evropský soud v Lucemburku však nyní rozhodl, že tři paralelní pruhy v libovolném směru nemohou být automaticky spojovány zákazníky s firmou Adidas a nejsou tedy pro značku právně chráněné. Na pozadí soudního sporu stála stížnost konkurenční firmy Shoe Branding Europe z Belgie, která chtěla v roce 2009 použít na svou obuv dva pruhy. To jí však Adidas odepřel a následovala několikaletá soudní pře.

Nyní si chtěl Adidas právně ošetřit u patentového úřadu použití tří černých stejně širokých pruhů na bílém pozadí se stejnými mezerami mezi sebou pro své oblečení, obuv a pokrývky hlavy. Na to podala stížnost právě belgická firma.

Nyní už firmě Adidas zbývá jen Evropský soudní dvůr, aby otázku spojování tří pruhů automaticky s Adidasem vyjasnil. Zda k tomu dojde, ještě není jasné, ale firma podnikne takové kroky, aby její tři pruhy mohly být chráněny právně.

Před belgickou firmou řešily podobný problém i řetězce H&M a C&A, s tím že použití pruhů musí být k dispozici všem a nepřistávat jen firmě Adidas. Tehdy (v roce 2003) však daly soudy za pravdu německé sportovní značce. Nyní bylo rozhodnutí pro Adidas velkým zklamáním, o finanční náročnosti sporu zatím nejsou známy žádné informace, hodnota akcií však po rozhodnutí poklesla o 2%.