Zprávy

Adidas utrpěl velké ztráty kvůli zastavení výroby Yeezy produktů

24. srpna 2023

Výrobce sportovního oblečení Adidas se rozhodl prodávat výrobky vzniklé z dřívější spolupráce s americkým rapperem Kanye Westem a část výtěžku věnovat na charitu. Adidas s Westem, ukončil spolupráci kvůli jeho antisemitským výrokům. Od té doby, co Adidas ukončil výrobu, hodnota těchto produktů raketově stoupla. Skladové zásoby výrobků Yeezy mají hodnotu 1,2 miliardy dolarů. Jen v prvním čtvrtletí roku 2023 firma vykázala ztrátu 60 milionů eur na prodeji kolekce Yeezy a přišla o tržby ve výši 400 milionů eur. To negativně ovlivní provozní zisk za celý rok ztrátou přibližně 500 milionů eur.

Ukončení spolupráce firmu Adidas poškodilo nejen finančně. Firma vyrábějící sportovní oblečení také čelí hromadné žalobě investorů, kteří tvrdí, že společnost věděla o Westových kontroverzních výrocích a chování již několik let před ukončením spolupráce.

Nyní plánovaný prodej výrobků Yeezy sníží částečně ztráty, charitativní dary pomohou s placením daní, na část peněz má nárok také West. Adidas doufá, že se mu tímto rozhodnutím podaří uzavřít kauzu Yeezy a obnovit dobrou pověst společnosti, která prochází obdobím, jež ředitel firmy Bjorn Gulden označil za "přechodný rok".