Zprávy

Alpine Pro plánuje přesun výroby z Číny

Výroba v Číně začíná být pro českého producenta sportovního oblečení Alpine Pro drahá. Z měsíční cesty po Asii se proto jeho majitel Václav Hrbek vrátil s plánem, jak se s nepříjemnou situací vypořádat. "Sondovali jsme podmínky výroby v Kambodži nebo Barmě. Cenová výhoda Číny už není taková, jako bývala dřív," říká Hrbek. Výrobu tak z Číny firma postupně přesune pryč. Kromě toho uvažuje o návratu větší části produkce zpátky do Česka.

Dnes dává v tuzemsku zakázky vybraným textilkám a zboží prodává pod svojí značkou. Jde hlavně o limitované edice a zvláštní zakázky, jako např. olympijské oblečení, v němž se objeví čeští sportovci příští rok na hrách v brazilském Riu de Janeiro.

"Rok 2016 pro nás bude ve znamení olym­piády. Jako dodavatel českého týmu budeme olympijskou symboliku spojenou s kresbou Emila Zátopka využívat i v našich komerčních kolekcích," řekl Hrbek po představení olympijské kolekce. Ta bude obsahovat tradiční typy oblečení − trička, teplákové a sportovní soupravy. Kolekce pro Rio má připomínat karneval a sambu. Z designérského hlediska je dosud nejodvážnější, domnívá se Hrbek. "Alpine Pro začínala jako lyžařská značka, dělali jsme bundy, kombinézy a oteplovačky. Zimy ale dnes vypadají, jak vypadají. Toto DNA našeho byznysu tak ustupuje," říká Hrbek.

Jeho firmě dlouhodobě klesají tržby v Česku, kompenzovat se to snaží na exportních trzích. Zajímavě podle Hrbka rostou například prodeje do Německa. Naopak odbyt v Rusku, na Ukrajině a v Bělorusku, kam se firma vydala před lety, klesá. Ubývá i počtu kamenných prodejen této značky v tuzemsku. Aktuálně jich firma v zemi provozuje 65.

Z posledních auditovaných výsledků společnosti za období říjen 2013 − září 2014 plyne, že firma Alpine Pro utržila 533 milionů korun, tedy o 15% méně než v předešlém účetním roce. Firma přitom vydělala 26 milionů korun, což představovalo meziroční nárůst o 31%.

Zdroj: ihned.cz