Zprávy

Amer Sports podává žádost o vstup na burzu

18. ledna 2024

Společnost Amer Sports Inc. oznámila, že veřejně podala prohlášení o registraci na americké Komisi pro cenné papíry ("SEC") týkající se navrhované primární veřejné nabídky jejích kmenových akcií. Společnost je známá svým rozsáhlým portfoliem značek sportovního vybavení, jako jsou tenisové rakety Wilson a lyžařské boty Salomon, baseballové pálky Louisville Slugger, outdoorové oblečení Arc’teryx a zimní sportovní vybavení Atomic. 

Za společností Amer Sports se sídlem ve Finsku stojí společnost Anta Sports Products Ltd., která je největším čínským výrobcem sportovního oblečení. Společnost Amer Sports s více než 10 800 zaměstnanci po celém světě dosáhla v roce 2022 tržeb ve výši 3,5 miliardy dolarů. Působí ve 41 zemích a pobočky má v Helsinkách, Mnichově, Krakově a Šanghaji. Rozmanité portfolio značek společnosti je určeno pro široké spektrum sportovních a outdoorových aktivit, což přitahuje širokou spotřebitelskou základnu. Významné značky zajistily společnosti Amer Sports impozantní postavení na světovém trhu sportovního vybavení a zvyšují atraktivitu pro potenciální investory.

Finanční experti naznačují, že společnost Amer Sports by mohla těžit z rostoucího společenského důrazu na zdraví a kondici, který podnítil nárůst outdoorových a sportovních aktivit. Tento celosvětový trend, urychlený pandemií Covid-19, vedl ke zvýšení investic spotřebitelů do sportovního vybavení a výstroje, což je základem očekávaného úspěchu společnosti Amer Sports.

V pozadí vzestupu společnosti Amer Sports na celosvětovou úroveň stojí pozoruhodná akvizice. V roce 2019 ji získalo konsorcium vedené společností Anta za přibližně 5,2 miliardy dolarů. Cílem tohoto strategického kroku bylo využít prémiové sportovní vybavení a značky firmy Amer Sports k uspokojení rostoucích požadavků bohaté čínské střední třídy. Konsorcium bylo velmi různorodé a zahrnovalo další významné podniky, jako je společnost Tencent Holdings Ltd. a Chip Wilson, který je známý především jako miliardář a zakladatel společnosti Lululemon Athletica Inc. působící v oblasti sportovního oblečení.

S postupem příprav a blížícím se datem vstupu na burzu může společnost Amer Sports Inc. poskytnout další podrobnosti o struktuře akcií, očekávaném cenovém rozpětí a počtu nabízených akcií. Tyto informace poskytnou hlubší náhled do hodnoty firmy a očekávání trhu. Realizace veřejné nabídky společnosti Amer Sports Inc. je ve finanční a sportovní komunitě velmi očekávaná a může se projevit i v celosvětovém odvětví sportovního zboží.

Amer Sports zveřejnila výběr kvarteta významných finančních institucí – book runner lead manažerů pro nadcházející prodej akcií. Do této elitní skupiny patří Goldman Sachs Group Inc, Bank of America Corp, JPMorgan Chase & Co a Morgan Stanley.

Společnost Amer Sports vyjádřila svůj záměr obchodovat na newyorské burze cenných papírů pod symbolem AS.