Zprávy

Anglické fotbalové kluby utratí za přestupy rekordní částku

Kluby Premier League už během července zaplatily za posily 500 milionů liber. Očekává se útok na loňský rekord, který v přestupovém období činil 835 milionů. Finanční analytici ze společnosti Deloitte oznámili, že objem částek vydaných na přestupy v anglické lize překonal první milník. Přitom do konce tamního přestupového období zbývá téměř měsíc.

Od příští sezony vstoupí v platnost nová smlouva s televizními společnostmi, liga dostane od Sky Sports a BT Sport přes pět miliard liber za tři roky, tedy téměř 200 miliard korun. Podle současné smlouvy kluby dostávají přibližně 39 miliard korun ročně.

Když se sečetly sumy, které Chelsea, Manchester City, Manchester United a spol. zaplatily za loňské léto, vyšlo číslo 835 milionů liber, což je při současném kurzu 32 miliard korun. Letošní dosavadní půlmiliarda je v přepočtu 19 miliard korun. Jde o velký rozdíl proti nedávné minulosti. Před deseti lety objem peněz za přestupy v letním, ale i zimním období byl celkem 265 milionů liber, pak se postupně zvyšoval.

Pro majitele to však neznamená možnost automatického rozhazování bez rozmyslu. Musí si hlídat ekonomickou bilanci, aby splnili podmínky finančního fair play, které hlídá Evropská fotbalová unie (UEFA). Výdaje musí být v určitém souladu s příjmy.

Manchester City zařídil největší letní přestup, za Raheema Sterlinga dalo Liverpoolu 44 milionů liber, v přepočtu asi 1,7 miliardy korun. Dvacetiletý útočník je nejdražším Angličanem všech dob, v historickém pořadí největších světových přestupů však patří na konec druhé desítky, stál přibližně polovinu co Cristiano Ronaldo či Gareth Bale.

Rival Manchester United sice za jednoho fotbalistu tolik peněz letos zatím nevydal, ale za Memphise Depaye, Bastiana Schweinsteigera, Morgana Schneiderlina a Mattea Darmiana zaplatil celkově 83 milionů liber a je zatím nejaktivnějším nakupujícím. Očekávají se i další velké přestupy, Chelsea chce Johna Stonese z Evertonu za 26 milionů liber, Manchester City se zajímá o Kevina De Bruyneho z Wolfsburgu. Nejlepší fotbalista Německa za minulou sezonu by byl ještě o dost dražší.

Zdroj: idnes.cz