Zprávy

Asics upozorňuje na negativní vliv srovnávacích fotografií

29. října 2022

U příležitosti Světového dne duševního zdraví 10. října 2022 představila japonská firma Asics novou kampaň #DramaticTransformation, v rámci které zveřejnila studii o aktuálním trendu ve společnosti. Ten spočívá ve snaze o pohyb pouze kvůli estetickým změnám. 

Studie byla provedena mezi 5378 osobami ve věku 16+ ve Velké Británii, Německu, v Nizozemí, ve Švédsku a ve Francii. Upozorňuje na negativní vliv srovnávajících obrázků, jak vypadám před a po, které mají velký vliv na psychické zdraví lidí. Srovnávací obrázky mají zprostředkovávat pozitivní poselství, způsobí ale spíše opak. Vzbudí dojem, že sport je zde především proto, aby se změnilo tělo po estetické stránce. Protože se obrázky zaměřují hlavně na zevnějšek, vedou k nerealistickému porovnávání a u pozorovatelů vyvolávají pocit pochybnosti a negativity a v důsledku toho je sportovní ctižádost spíše brzděna. 65 % účastníků studie se tak po zhlédnutí cítilo demotivovaně, větší polovina se pak vyslovila pro jejich odstraňování ze sociálních sítí. 

Asics se v rámci nové kampaně zavázal ukazovat jen obrázky, které odrážejí pouze důležitý aspekt sportu a pohybu – radost z pohybu. Firma nebude na svých kanálech představovat fotografie, které se koncentrují pouze na estetické změny. K tomuto závazku se připojilo také 500 členů komunity FrontRunner, kteří budou ukazovat jen obrázky odrážející pozitivní pocity, které s sebou pohyb přináší - silný mentální a emocionální vliv na tělo i duši.