Zprávy

Australská vláda mohutně investuje do podpory sportu

V Austrálii nedávno vznikla iniciativa “Play.Sport.Australia”, díky které se má zvýšit sportovní aktivita tamního obyvatelstva. Vláda pozoruje s velkými obavami fakt, že počet organizovaných sportujících lidí poklesl v loňském roce o tři čtvrtiny. Podle průzkumu mezi obyvateli je sice 4,5 milionu lidí ochotno sportovat, ale nečiní tak z finančních, časových nebo jiných důvodů. Ministerstvo pro zdraví a sport předložilo další údaje o sportovní neaktivitě obyvatel, jichž ročně zemře 13 tisíc kvůli nedostatečné pohyblivosti. Počet dětí s nadváhou se pohybuje kolem 25%.

Kampaň se zaměřuje na opětovné zpopularizování sportu pro děti i dospělé. Jmenované ministerstvo investuje 71 miliónů dolarů na program podpory sportu. Cílem je sjednocení jednotlivých projektů pod vedením Australské komise sportu do jedné strategie a zapracování nejnovějších trendů.

Celý sportovní sektor v Austrálii utrží za rok v přepočtu 9,2 mld. eur a zaměstnává více než 100 tisíc lidí, k nim připadá dalších 2,3 miliónů dobrovolných spolupracovníků.