Zprávy

Basketbal v Číně

17. května 2020

Basketbal je v Číně nejpopulárnějším sportem, ale mnoho čínských basketbalistů v nejlepších ligách není. Basketbalista Jao Ming si dal za cíl tento stav změnit, pomoci mu mělo velmi úspěšné domácí mistrovství světa, ale také americká NBA.

Jao Ming je v Číně národním hrdinou. Stal se prvním čínským basketbalistou v NBA a v týmu Houston Rockets byl hvězdou. Jeho první zápas za tento tým sledovalo v televizi 200 milionů Číňanů. I když musel svou zářnou kariéru ukončit ze zdravotních důvodů, pokračuje u basketbalu v jiných rolích. Od roku 2017 je předsedou čínské basketbalové federace CBA i čínské profesionální ligy.

Basketbal hraje v Číně 300 milionů lidí. NBA je zde se 180 miliony fanoušků na sociálních sítích nejpopulárnější sportovní ligou. V sezóně 2017/18 se 640 milionů Číňanů dívalo alespoň jednou na přenos z NBA. Od roku 2004 se také v Číně konají zápasy NBA před začátkem sezóny. Od roku 2008 funguje organizace NBA China, která poskytla basketbalové lize 25 marketingových partnerů. Mezi nimi jsou například výrobce sportovního zboží Anta, mlékárenská firma Mengniu nebo cestovní agentura Ctrip. NBA v Číně také provozuje 200 prodejen se svým zbožím, od dubna 2019 je v Pekingu nový velký flagship store.

I tak se ale dají najít hráči v nejlepších světových ligách velmi těžko. Změnit to mají některé další kroky. Liga navýšila počet hrajících týmů, změnily se také názvy a loga týmů, trofeje pro vítěze už nejsou objednávány u výrobců, ale vyráběny na objednávku. To vše je možné díky novému sponzorovi ligy - China Life Insurance. Problémem je však stále práce s mládeží i nedostatečná podpora dětského basketbalu. Aby liga přilákala co nejvíce mladých hráčů, vznikly v Pekingu, Šanghaji a Čcheng-tu tzv. NBA hrací zóny, kde se mohou sportovně vyžít děti od tří do deseti let. Pro juniory existuje Jr. NBA, série turnajů, kde soutěží až 4 miliony čínských studentů. NBA má také ve třech čínských provinciích vlastní akademie a společnou basketbalovou školu.