Zprávy

Biatlonistka Soukalová vydělala nejvíce z českých sportovců

Z českých sportovců v uplynulé zimní sezóně vydělala nejvíce peněz biatlonistka Gabriela Soukalová, která coby vítězka Světového poháru získala v přepočtu zhruba 6,3 milionu korun hrubého. Na druhém místě v pomyslném finančním žebříčku figuruje slalomářka Šárka Strachová s 2,4 miliony korun. Přes milion se díky svým výsledkům v sezoně dostali ještě biatlonistka Veronika Vítková (1,8 milionů korun), rychlobruslařka Martina Sáblíková (1,5 milionů korun) a skokan na lyžích Roman Koudelka, který vydělal v přepočtu 1,6 milionů korun.

Více než 900 tisíc si podle odhadů zajistila vítězka Světového poháru ve snowboardingu v alpských disciplínách Ester Ledecká a snowboardcrossařka Eva Samková vydělala kolem 800 tisíc.

Ze světových sportovců si nejvíc vydělali stejně jako loni sjezdaři. Rakušan Marcel Hirscher získal v přepočtu 14,5 milionu korun a Američanka Lindsey Vonnová přes deset milionů. Nejlepší biatlonista sezony Martin Fourcade z Francie vydělal přibližně 7,7 milionu, nejlepší skokan na lyžích Slovinec Peter Prevc 6,1 milionů korun.

Zatímco sjezdaři dostávají od mezinárodní federace FIS odměny ve švýcarských francích, biatlonisté jsou vypláceni v eurech a Sáblíková v dolarech. Všichni musejí většinou částky zdanit v zemi, kde se závody jedou, další odvody je čekají v Česku a určitý díl odvádějí podle smlouvy svému sportovnímu svazu. V biatlonu dostává odměny ve Světovém poháru v každém závodu pouze elitní desítka, ale například u sjezdařů a skokanů na lyžích vždy třicítka bodujících. Další příjmy sportovcům plynou z bonusů ve smlouvách od výrobců vybavení a sponzorů. Plat berou biatlonisté, Strachová či Sáblíková jako zaměstnanci Centra sportu ministerstva vnitra a Koudelka nebo Ledecká od Armádního centra Dukla.

Zdroj: idnes.cz