Zprávy

BMW možná nahradí Audi jako sponzor Bayernu Mnichov

4. října 2018

Konkurenční boj mezi bavorskými automobilkami Audi a BMW se projevil i na sportovním poli. Exkluzivním partnerem fotbalového klubu FC Bayern Mnichov je od roku 2015 Audi, tehdy nahradilo právě automobilku BMW. Ta se nyní na pozici sponzora a automobilového partnera klubu snaží vrátit. Favorizovaná je prezidentem klubu a předsedou dozorčí rady Uli Hoeneßem.

Protože Audi je v klubu i majitelem podílu ve výši 8,33%, za který v roce 2011 zaplatilo 90 milionů eur, bude je muset klub koupit zpátky, nebo je převezme automobilka BMW. Audi platí klubu ročně kolem 30 milionů eur, jeho smlouva má platnost do roku 2025. BMW je prý připraveno uvedený podíl převzít za 100 milionů eur a navýšit dokonce i roční „příspěvek“.

V létě údajně v klubu došlo k ústní dohodě mezi předsedou představenstva Karl-Heinzem Rummenigge a šéfem koncernu VW, kam Audi patří, o prodloužení spolupráce do roku 2030. Z této dohody nyní patrně sešlo.

BMW je častým sponzorem motosportu, jachtingu, tenisu, fotbalu a golfu, jeho logo je k vidění také u zimních sportů (boby, sáně, biatlon). Koncern VW sází při svých sponzorských aktivitách hodně na fotbal, Audi je rovněž sponzorem Mezinárodní lyžařské federace FIS.