Zprávy

Boohoo kupuje Debenhams

9. února 2021

Boohoo, který je rostoucím britským online prodejcem rychlé módy, koupil značku Debenhams. Debenhams je jedním z nejstarších a největších obchodních domů ve Velké Británii, založen byl před 242 lety. Hodnota transakce je 55 milionů liber. Akvizice znamená převzetí internetového obchodu se zákaznickými údaji, smlouvami a dalšími byznysovými informacemi, ale její součástí není převzetí kamenných prodejen, kterých má řetězec 124. Smlouva nezahrnuje také inventář a finanční služby. O práci přijde 12 000 lidí.

O Debenham měla zájem také skupina Frasers, která je majitelem House of Fraser a Sports Direct. Zájem projevila rovněž JD Sports Fashion.

Boohoo popisuje tuto akvizici jako fantastickou příležitost k vytvoření největšího prodejce módy, sportovního a domácího zboží. Firma plánuje rozšíření prodeje přes síť Debenhams se zachováním existujících značek a přidáním nových. Značky patřící k Debenham jsou Maine, Mantaray, Principles, Faith, Wallis nebo Regatta Outdoors.

Ve finančním roce 2020, který skončil k 31. srpnu, vykázal Debenhams čisté tržby 400 milionů liber. Online platforma s 300 miliony návštěv ročně patří k top 10 internetovým prodejcům. Generovala čtvrtinu celkových tržeb, z toho 20 % pochází z prodejů výrobků beuty.