Zprávy

Boston odstoupil od kandidatury na pořádání letní olympiády v roce 2024

Boston se nebude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2024. Starosta města Martin Walsh odmítl podepsat požadované finanční záruky, které jsou pro úspěch uchazečů nezbytné. Po odstoupení Bostonu zůstali čtyři oficiální kandidáti - Hamburk, Paříž, Řím a Budapešť. Uzávěrka přihlášek je 15. září, pořadatel se bude volit za dva roky. Náhradní variantou Američanů je podle agentury AP pravděpodobně Los Angeles.

Podle průzkumů veřejného mínění se řada obyvatel Bostonu obávala, že by pořadatelství olympijských her mělo neblahý dopad na rozpočet města. Walsh zdůrazňoval, že podpoří kandidaturu jen v případě, že bude kompletně financována ze soukromých zdrojů. „Nemohu vystavit daňové poplatníky riziku. Nepodepíšu nic, co by znamenalo, že jejich peníze by mohly být použity na přípravu olympijských her,“ uvedl Walsh. Náklady na organizaci her měly přesáhnout 8,6 miliardy dolarů.

Olympijský výbor USA žádal o finanční garance guvernéra státu Massachusetts Charlieho Bakera, ale také on je nyní odmítl dát s tím, že si počká na podrobnější zprávu svých poradců. USA naposledy uspořádaly letní olympiádu v roce 1996 v Atlantě. Zimní olympijské hry Spojené státy hostily v roce 2002 v Salt Lake City.

Zdroj: idnes.cz