Zprávy

Boxerský zápas století vydělal přes 500 milionů dolarů

Boxerský „zápas století“ mezi Floydem Mayweatherem a Mannym Pacquiaem překonal finanční i divácké rekordy. Placené televizní kanály HBO a Showtime za přenos inkasovaly více než 400 milionů dolarů, prodej vstupenek vynesl téměř 75 milionů dolarů. Za přenos Pay-Per-View si 99 dolarů zaplatilo rovněž rekordních 4,4 milionu diváků.

V součtu s prodejem zahraničních vysílacích práv by měl duel vydělat více než 500 milionů dolarů. Dosavadní divácký rekord držel přenos předchozího Mayweatherova vítězného duelu s Oscarem de la Hoyou z roku 2008, za jehož sledování zaplatilo 2,48 milionů fanoušků. Rekordní částku televize utržily za Američanův souboj s Mexičanem Canelem Álvarezem z roku 2013, kdy diváci zaplatili 150 milionů dolarů.

Přímo v Las Vegas v MGM Grand Areně sledovalo letošní duel s Pacquiaem 16 000 diváků, výnos ze vstupenek překonal předchozí rekord 20 milionů dolarů ze zápasu s Álvarezem. Většinu ze zisku z televizních přenosů si mezi sebe rozdělili boxeři. Vítězný Mayweather inkasoval podle odhadů 180 milionů dolarů, poražený Pacquiao dostal podle předem stanoveného klíče 120 milionů.

Mayweather vyhrál zápas s Pacquiaem jednoznačně na body a přidal jeho welterový mistrovský pás organizace WBO ke svým titulům WBC a WBA. Filipínský boxer ale po zápase prohlásil, že ho limitovalo zranění ramena, které před duelem zatajil. Jeho manažerský tým kvůli tomu nyní čelí žalobě. Dva muži u soudu požadují, aby byli odškodněni všichni lidé, kteří si koupili vstupenky, předplatili si televizní přenos nebo si vsadili na výsledek.

Zdroj: idnes.cz