Zprávy

Brněnská radnice nabízí na záchranu Velké ceny 50 miliónů korun

Brněnští radní jsou odhodláni zaplatit letošní Grand Prix. Automotodrom Brno totiž oznámil, že nemá zájem organizovat letošní jubilejní ročník motocyklových závodů, protože nedorazila už dvakrát slíbená třicetimilionová dotace od státu. „Dohodli jsme se, že pokud najdeme právní rámec, tak předložíme zastupitelstvu návrh na dotaci padesát milionů korun pro okruh, abychom dokázali tento klíčový podnik v Brně udržet,“ prohlásil brněnský primátor Petr Vokřál. O dotaci ještě budou hlasovat brněnští zastupitelé 23. června.

Už v lednu přitom vláda odsouhlasila dotaci třicet milionů korun pro Grand Prix, kterou ministerstvo školství poslalo krajskému úřadu. Peníze však dosud leží na jeho účtu, protože Automotodrom i organizátor závodů, španělská firma Dorna, odmítli podepsat třístrannou dohodu o spolupráci s krajem. Město Brno je minoritním akcionářem Automotodromu. Primátor Vokřál dodal, že město volí tento způsob pomoci Automotodromu pouze jako výjimečnou výpomoc, protože ekonomika města i kraje je na Grand Prix navázaná.

„Jsme si vědomi, že je to kontroverzní rozhodnutí, je to ale jedna z nejpopulárnějších každoročních turistických akcí. Přijít o Velkou cenu by mělo zásadní dopad na ekonomiku města i kraje,“ dodal primátor. „Brnem navrhovaná částka umožňuje, abychom minimálně letošní ročník odjeli. Nabízí se i nějaká forma spolupořadatelství s městem. Vůbec se nebráníme tomu, aby město do akce naprosto vidělo,“ konstatovala šéfka firmy Automotodrom Brno Ivana Ulmanová.

Hejtman Michal Hašek, který velmi usiloval o to, aby Grand Prix spolupořádal kraj, se návrhu města diví. „Tomuto sdělení města nerozumím. Z jednání zástupců státu, kraje a města minulý týden jasně vyplývá, že je možné letošní ročník podpořit až 67 miliony korun z veřejných rozpočtů,“ sdělil hejtman Hašek. Podle něj nelze soukromé firmě, tedy Automotodromu, poslat „jen tak“ veřejné peníze.

Zdroj: idnes.cz