Zprávy

Budoucnost řetězce Hervis Sport

Česká pobočka nadnárodního řetězce se sportovním zbožím Hervis Sport, který je ve vlastnictví skupiny Spar, nemá úplně nejlepší výsledky. Ekonomicky se firmě v Rakousku i na dalších středoevropských a východoevropských trzích daří lépe. Karel Bárek, který do čela české pobočky s téměř stovkou obchodů nastoupil před rokem, to má změnit.

Řešením propadu tržeb za rok 2013 pod miliardu korun a téměř 40milionové provozní ztráty má být tříletá strategie muže, který předtím třináct let působil v Tesku a na starosti měl mimo jiné optimalizaci prodejní plochy obchodů a rozvoj konceptu Tesco Expres. Nyní zkusí podobné kroky uskutečnit v řetězci Hervis Sport.

Příčiny poklesu tržeb vidí Bárek ve zvětšení konkurence na maloobchodním trhu se sportovním zbožím, zvýšených nákladech za špatná rozhodnutí s umístěním některých prodejen a také ve způsobu účetnictví koncernu Spar, ke kterému Hervis patří. Po loňském propadu tržeb hlavně kvůli špatné zimě odhaduje Bárek, hlavně podle objednávek, že se firma vrátí k růstu.

Koncepce prodejen pro další roky zůstane stále stejná – velký formát a menší kompaktní obchody. „Velký formát je stále klíčový, i když hodně investujeme do toho menšího. I s tím klasickým ale máme takovou zkušenost, že nepotřebujeme plochu nad tisíc metrů čtverečních, což je dnes standard, ale ideálně se chceme dostat na 800 metrů. Malý formát má dnes 250 čtverečních metrů. Víme, že už i to je velké. Mohlo by to být 200, možná 150“, říká Bárek. Hervis zatím testuje dvě provozovny menšího formátu, v Praze a Innsbrucku, v plánu je otevření dalších. Bárek vidí v tomto konceptu možnost většího odlišení se od konkurence, které se týká i profilu zaměstnanců. „Počet zaměstnanců se nebude zvyšovat, zároveň ale rostou nároky na nové lidi. Musejí být digitálně zdatní. Musejí si umět hrát s tabletem, milovat sport i technologie. Technologie chceme hodně integrovat i do našich prodejen“, zdůrazňuje Bárek. Zároveň poukazuje na nutnost modernizace stávajících prodejen, kam firma investuje v řádu jednotek milionů korun. Změn dozná i celková komunikace značky včetně loga a firemních barev, nově by se mělo jednat o černou.

Změny se budou týkat i marketingu, nově se firma zaměří na sponzoring některých sportovců, nyní podporuje lyžaře Ondřeje Banka. Co zůstane, je propagace výrobků formou letáku a zaměření firmy jako prodejce se širokou nabídkou zboží ve formě paletového vystavení. Firma se hodně zaměřuje na outdoorové zboží, cyklistiku, běžecké vybavení, florbal a lyžařské zboží. Možnost růstu vidí v zařazování novinek v sortimentu – akční kamery, chytré hodinky, výživové doplňky apod. V budoucnu se chce firma více zaměřit na internetový prodej a nabídku doplňkových služeb, jako jsou půjčovny, servisy apod.

Zdroj: ihned.cz