Zprávy

Bundesliga ruší plány na soukromé investice ve výši 1 miliardy eur

15. května 2024

Německá fotbalová liga (DFL) upustila od plánů přivést soukromé investice do podnikání s mediálními právy Bundesligy. Stalo se tak na nátlak fanoušků, kteří několik týdnů protestovali proti tomuto záměru. Liga byla připravena prodat 8% podíl ve svých mediálních právech společnosti CVC Capital Partners.

V prosinci loňského roku 24 z 36 klubů Bundesligy a druhé Bundesligy 2 odhlasovalo, že DFL může zahájit jednání o prodeji osmiprocentního podílu ve své dceřiné společnosti pro mediální práva. Investice by měla hodnotu 1 miliardy eur. Firmami, které s ligou jednaly, byly CVC Capital Partners a společnost Blackstone, která posléze od jednání odstoupila, údajně kvůli obavám z možného zdlouhavého procesu. Německý Spolkový kartelový úřad přitom zrušil zákaz, který bránil jedinému provozovateli získat domácí vysílací práva na Bundesligu na exkluzivním základě. 

Na základě protestů výkonný výbor DFL ale jednomyslně odhlasoval ukončení procesu hledání strategického marketingového partnera. "Ve světle posledního vývoje se zdá, že úspěšné pokračování procesu je něco, co již není možné," uvedl v prohlášení Hans-Joachim Watzke, výkonný ředitel Borussie Dortmund a předseda výkonného výboru DFL. "Přestože z obchodního hlediska byla výrazná většina pro nutnost strategického partnerství, německý profesionální fotbal se nachází uprostřed zásadní zkoušky své síly a toto téma vyvolalo značný konflikt." 

Nespokojenost fanoušků se soustředila na druholigový klub Hannover 96 a hlasování jeho šéfa Martina Kinda. Přestože jeho tým byl proti návrhu investice, Kind údajně hlasoval pro dohodu, čímž DFL získala dvoutřetinovou většinu potřebnou k zahájení jednání. To podnítilo protesty a několik klubů vyzvalo k opakování hlasování o dohodě s CVC. To nyní již nebude nutné, přičemž Watzke uznal, že jednání o dohodě způsobila značný rozkol. "To se neomezovalo pouze na vztahy v rámci asociace Ligaverband mezi kluby, ale v některých případech také uvnitř samotných klubů: mezi profesionálními hráči, trenéry, klubovými funkcionáři, dozorčími orgány, členskými shromážděními a fanouškovskými komunitami," dodal Watzke.

DFL bude nyní nucena prozkoumat alternativní možnosti, jak najít dostatek peněz na investice do oblastí, jako je digitalizace. Jednou z možností by mohlo být zvýšení příjmů ze zápasů zvýšením cen vstupenek. Kluby, které se vyslovily pro investiční dohodu, byly například Bayern Mnichov a Borussia Dortmund.