Zprávy

Bývalý hokejista Altrichter staví v Říčanech nový zimní stadion

V Říčanech u Prahy právě roste poměrně výjimečný zimní stadion. Jde o projekt Martina Altrichtera, bývalého hokejového brankáře spojeného zejména s pražskou Slavií. Investice do výstavby nového stadionu vyjde na 100 milionů korun. "Energeticky půjde o velmi úsporné technologie. Měsíční náklady na provoz stadionu bez nákladů na zaměstnance budou asi 200 tisíc. Jiné zimní stadiony to měsíčně stojí od 400 do 800 tisíc," poznamenává Altrichter.

V České republice je v současné době celkem 158 zimních stadionů. Český svaz ledního hokeje upozorňuje, že například v porovnání se Švédskem či Finskem je Česká republika v počtu i kvalitě stadionů pozadu. Několik nových staveb v poslední době přibylo – V Českých Budějovicích, Frýdku-Místku, Frýdlantu, Nejdku, Telči, Turnově a Varnsdorfu. "Stále jsou ale asi tři desítky českých měst nad 10 tisíc obyvatel, kterým zimní stadion chybí," řekl mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund.

Třiačtyřicetiletý Martin Altrichter nyní trénuje mládež na pražské Kobře. Těší se však, že se přesune na vlastní stadion. "Chci dál pokračovat ve výchově mládeže, a když to chcete dělat po svém, je dobré to dělat ve svém," říká Altrichter. Bydlí nedaleko Říčan a právě v tomto pražském satelitu ucítil vhodnou příležitost. Jeho někdejší spoluhráč a kamarád Jan Hejda se tady snažil na místě původního stadionu o to, aby mohl více než třicet let fungující areál zrekonstruovat a provozovat, avšak jeho aktivita byla neúspěšná.

Altrichter začal budovat zcela nový zimní stadion na místě původního stadionu. Měl by být uveden do provozu už v září letošního roku. "Bude v něm malá a velká plocha. Na té malé instalujeme speciální kamerový systém pro trénink brankářů a střelby. Nic takového v Česku zatím není," upozorňuje na jednu ze zajímavostí svého projektu Altrichter. Říká, že se zamyslel nad řadou věcí. Třeba nad tím, co budou v čase tréninku svých dětí dělat rodiče, kteří své ratolesti na hokej nebo krasobruslení vozí a pak v místě tráví často i hodiny. Proto zde bude také restaurace a posilovna.

Altrichter vysoutěžil nájemní smlouvu s městem na 30 let, zboural starou konstrukci stadionu, nahradil původní technologie chlazení novými a postupně dává stavbě interiéry, moderní opláštění a vzhled. Svaz se snaží zájemcům o zimní stadiony pomáhat. "Máme projekt nízkonákladového zimního stadionu za zhruba 50 milionů korun, který je možné postavit za šest až devět měsíců," dodává Zikmund. I Altrichter tuto možnost zvažoval. "Vybral jsem si ale jiný typ chlazení, celou jinou skladbu stadionu. Každopádně je pozitivní, že něco takového svaz podporuje," říká Altrichter. Osobně je ovšem přesvědčen, že nejlépe si vše zařídí sám. Snažil se i vyhnout jakékoliv dotaci na svůj nový byznys. "Víme, jak dopadl pan Pouzar v Budějovicích," dodává.

Altrichter věří, že vydělat na provoz, na zaměstnance a na splácení patnáctiletého úvěru nebude problém. Nasmlouval už několik týmů pro lokální soutěž a některé krasobruslařské kluby z okolí. Zájem je prý obrovský, v čemž pomáhá i lokalita blízko Prahy, kde je o ledové plochy nouze. Altrichter chce spolupracovat se školami a do budoucna nabídnout svůj zimní stadion i jako sídlo hokejového klubu, který by tu mohl trénovat a hrát zápasy. Tady už by se ale spolupráci s městem, které by pomáhalo s dotacemi hlavně na výchovu mládeže, nebránil.

Zdroj: ihned.cz