Zprávy

Calgary zveřejnil náklady na pořádání olympiády

21. září 2018

Rok před rozhodnutím, kterému kandidátskému městu bude pořadatelství zimních olympijských a paralympijských her v roce 2026 uděleno, zveřejnilo kanadské Calgary přehled možných nákladů. Organizace by měla  celkem přijít na 3,5 miliardy eur. Město, region a stát by se měly podílet příspěvkem ve výši dvou miliard eur, zbylou částku by měl pokrýt prodej vstupenek, sponzoři a příspěvek od Mezinárodního olympijského výboru IOC.

Calgary by se rádo vyhnulo stavbám, které po skončení obou akcí již nenajdou využití, tak jako se to stalo pravidlem u již skončených olympiád. V plánu je pouze stavba krasobruslařské haly a shorttrack a zřízení středně velké arény s 6000 místy. Pro hokejový turnaj se zrenovuje hala Saddledome, která byla postavena již pro olympijské hry v roce 1988. Celkem se zmodernizuje již osm existujích závodišť a využít se mají také zařízení v městech Canmore, Kananaskis a Whistler, kde se budou nacházet hlavně ubytování pro účastníky her.

Podle organizátorů připadne 600 milionů eur z rozpočtu na výdaje za bezpečnostní opatření. Město očekává pozitivní hospodářský vliv na celý region, zlepšení infrastruktury a celkový hospodářský přínos v hodnotě 4,3 miliardy eur.

Kandidátská města na pořadatelství olympiády budou představena začátkem října na zasedání IOC v Buenos Aires. Kromě Calgary se jedná ještě o Stockholm, Sapporo, Erzurum a Milán/Turín/Cortina d'Ampezzo. Konečné rozhodnutí poté padne na zasedání IOC v září 2019 v Miláně.