Zprávy

Calida Group prodává značky Lafuma a Millet

11. srpna 2021

Švýcarská firma Calida Holding AG oznámila odchod od skupiny Millet Mountain Group se značkami Millet a Lafuma. V roce 2020 činily tržby Millet Mountain Group 78 milionů eur, což znamená pokles o 24 %.

Calida se má v budoucnu soustředit pouze na oblast spodního prádla. Toto rozhodnutí nepřišlo z jasného nebe, neboť již na jaře vedení podniku oznámilo, že bude podnikat strategické kroky v oblasti svého portfolia. Zisk z prodeje použijí majitelé na investice stávajících značek a možné akvizice v hlavním oboru, což je spodní prádlo. Podpora má také směřovat do oblasti online prodeje, kde Calida Group docílila v roce 2020 růstu 59,2 %. V roce 2019 se v této oblasti jednalo o růst o 12,5 %.  

Již na podzim 2019 firma prodala značku Eider korejské firmě K2. V červnu prodala značku Oxbow. Nyní se firma bude specializovat pouze na prodej prádla a také na oblast nábytku se značkou Lafuma Mobilier.

Společnost Lafuma založili v roce 1930 tři bratři – Alfred, Victor a Gabriel Lafumovi v Anneyron, 70 km jižně od Lyonu. Vše začalo výrobou batohů. Později se přidal kempinkový nábytek, textilie a obuv. V roce 1995 firma převzali značku Millet, což byla další tradiční francouzská značka založená ve třicátých letech. Později přibyly značky Le Chameau a Big Pack. Calida získala v Lafumě strategický podíl v roce 2013, který byl posléze navýšen na 60 %. Další podíly následovaly, až se v září 2020 stala Calida majitelem i zbylých podílů.

Značku spodního prádla Calida založili v roce 1941 Max Kellenberger a Hans Joachim Palmers. Věhlas si získali prodejem tzv. prádla se zárukou, které se dalo zdarma opravit. Dnes firma se sídlem ve švýcarském Sursee zaměstnává 2800 lidí. V roce 2020 činil její obrat 303 milionů eur.