Zprávy

Certifikáty a pečetě hodnotící udržitelnost výrobků – část 1.

17. dubna 2021

Udržitelnost se stává tématem čím dál tím více, a to i ve sportovní branži. Udržitelným produktům jsou také určeny nejrůznější pečetě a certifikáty. Díky nim zjistíte, zda se jedná o ekologickou či sociální produkci, zda při výrobě nebylo poškozeno blaho zvířat či jak se nakládalo se vzniklým odpadem. Různá označení pokrývají vždy jen část výrobního řetězce – od zisku surovin přes výrobu produktu, jeho distribuci až po likvidaci odpadů. V několika dalších dílech uvedeme přehled těch nejdůležitějších označení a organizací zabývajících se tématem udržitelnosti. V dnešním díle se jedná o certifikát Bluesign a Fairtrade.


1. Bluesign Technologies AG ze Švýcarska je jednou z nejsilnějších značek v textilním odvětví. Jeho systém vylučuje již od začátku výrobního procesu pro životní prostředí zatěžující substance. Bluesign také pozoruje všechny účinky na člověka, životní prostředí a spotřebu surovin. Cílem je redukce ekologické stopy v rámci celého vývojového řetězce. Firmy ucházející se o tento certifikát procházejí přísným řízením zahrnujícím hodnocení jednotlivých kroků výroby. Alespoň 90 % výrobku musí odpovídat standardům certifikátu, k tomu alespoň 30 % všech přidávaných výrobků, jako jsou zipy, knoflíky nebo nášivky. Zbylé části, které nemají certifikaci, musí splňovat alespoň hraniční požadavky Bluesign.

2. Fairtrade Textile Production je značkou pro férové výrobní podmínky. Tato značka existuje již od roku 2005, kdy se začala používat pro férové získávání bavlny. Před tím se specializovala na potraviny. Od roku 2016 se tento certifikát uděluje v textilním průmyslu i dalším druhům vláken a hodnotí také celý dodavatelský řetězec. V hledáčku má pracovní a životní podmínky lidí zapojených do textilní produkce a jejich zlepšování. Firmy s tímto certifikátem musí zajistit po dobu šesti let existenci zajišťující platy, bezpečnost pracovníků, ochranu jejich zdraví, zakázána je nucená práce a práce dětí, škodlivé chemikálie a zajištěna musí být svoboda shromažďování a nejrůznější tréninky a školení pro zaměstnance.

Aby mohla být tato pečeť udělena, musí pocházet alespoň 50 % textilie z fairtradové bavlny nebo jiného vlákna. Zde pomáhají také certifikace „Cotton made in Africa (CmiA)“ a „Better Cotton Initiative“ či jiné biocertifikace vláken.