Zprávy

Certifikáty a pečetě hodnotící udržitelnost výrobků – část 4.

8. května 2021

I v další části našeho seriálu se zaměříme na označování udržitelných výrobků. Dnes se jedná o certifikaci recyklovaných výrobků GRS a Fairtrade označení pro biobavlnu.

 

  1. Global Recycled Standard (GRS) je standardem kontrolujícím složení výrobků, které byly vyrobeny z recyklovaných materiálů. Cílem je dosažení vyššího podílu recyklovaných materiálů a transparentnost jejich složení, kterou verifikuje právě GRS. Ta certifikuje každý výrobní krok. Tato pečeť vznikla v roce 2008, od roku 2011 je novým majitelem Textile Exchange. Může být udělena například pro oblečení nebo domácí textilie, pokud se skládají alespoň z 20 % z recyklovaných materiálů.

 

  1. Fairtrade International vytvořila v roce 2005 první pečeť pro kontrolu fairtrade bavlny. Do té doby se tento certifikát používal na potraviny. Od roku 2011 se používá další pečeť hodnotící celý dodavatelský řetězec v textilním průmyslu– Fairtrade Textile Production, o kterém jsme psali v první části našeho seriálu.

U Fairtrade textilních standardů je důležitým ukazatelem fakt, že certifikované podniky se zavazují k poskytování existenci zajišťujících platů po dobu šesti let. Dalšími důležitými požadavky jsou ochrana zdraví, bezpečnost práce, zákaz nucené a dětské práce, svoboda shromažďování pracovníků, zákaz škodlivých chemikálií a poskytování tréninků a školení.

Aby mohla tato pečeť být udělena, musí obsahovat textil alespoň z 50% fairtradovou bavlnu nebo jiné takto produkované vlákno. Patří sem například  „Cotton made in Africa (CmiA)“ , „Better Cotton Initiative“ a další biocertifikované standardy.