Zprávy

Češi na fotbalovém Euru prosázeli rekordních 1,8 miliardy

Kromě Portugalců zvítězily na právě skončeném Euru i sázkové kanceláře, a to hlavně díky překvapivým výsledkům v druhé části turnaje. Hlásí tak jednoznačně nejúspěšnější sportovní akci v historii českého sázení. Euro rozšířené o osm týmů nabídlo větší počet zápasů, více překvapivých výsledků a nakonec i méně očekávaného šampiona. Pětice tuzemských sázkových kanceláří, které představují zhruba 99 procent celého trhu (nejsou v tom započítané zahraniční on-line služby, které do konce letošního roku z pohledu tuzemského práva v Česku působí nelegálně, a tudíž jejich tržby nikdo neeviduje), přijala během turnaje sázky za více než 1,8 miliardy korun.

Z toho více než miliarda symbolicky patří Tipsportu, do kterého patří také sázková kancelář Chance. „Určité rozčarování fanoušků a sázkařů z výkonů a vypadnutí české reprezentace trochu srazilo zájem i o sázky, ale našli se noví hrdinové – Island, Wales – kteří svým způsobem šampionát zatraktivnili,“ uvedl vedoucí bookmaker Tipsportu Ladislav Pavlis, podle kterého nakonec šlo o nejúspěšnější sportovní akci v historii firmy i sportovního sázení v Česku vůbec. Zájem sázkařů předčil i fotbalové mistrovství světa v Brazílii z roku 2014 či tradičně populární hokejové šampionáty.

Firmám navíc nakonec vycházely také výsledky zápasů. Ty tradičně profitují hlavně z překvapení. Těch pozvolna v průběhu turnaje přibývalo a fotbalové krachy Anglie či Španělska byly pro sázkaře pohromou. Nevděčně se k sázkařům choval také tým pozdějších mistrů Evropy z Portugalska. Zatímco v úvodních zápasech šokoval svými mizernými výkony a nečekanými výsledky s outsidery – remízoval například se slabým Rakouskem – ve finále pro změnu sázkaře překvapil, když v prodloužení porazil domácí favority z Francie.

„Bilance se během turnaje nakonec zlomila ve prospěch bookmakerů, finálový výsledek už v tom nehrál zásadní roli. Šampionát začal pro sázkaře velmi dobře, v prvních dnech se jim opravdu dařilo a byli ve výrazném plusu. Během základních skupin se ale skóre postupně vyrovnávalo a o vítězství sázkových kanceláří rozhodlo play-off,“ naznačuje výsledkový vývoj fotbalového turnaje Petr Šrain, mluvčí Fortuny.

I proto firmy nakonec v celkovém součtu sázkaře obehrály, jak potvrzují všechny oslovené firmy. Kolik z bezmála dvoumiliardových sázek jim však nakonec zůstalo v banku, neuvádí. Obvykle to u kurzových sázek bývá od 10 do 20 procent z vkladů. „Díky překvapivým výsledkům, které nikdo nečekal, tentokrát bookmakeři porazili sázející, kterým se tak na výhrách vrátily přibližně dvě třetiny vkladů,“ naznačuje třeba Magda Pekařová, mluvčí společnosti Synot Tip.

Zdroj: idnes.cz