Zprávy

Česká centra žijí sportem

2. října 2022

České předsednictví v Radě Evropské unie se v Českých centrech nese i ve sportovním duchu, pohybu, fair play a poznání. Připomínáme si výročí otců zakladatelů jedné z nejvýznamnějších sportovních institucí, ale především legendární manželské dvojice, která dobyla atletické nebe a navždy zapsala Československo na mapu atletického světa. Právě tyto ikony československého sportu byly inspirací pro vznik našeho sportovního projektu #MovingTowardsTheFuture. 

Emil Zátopek se stal legendou již za svého života a inspirací pro mnoho budoucích generací. Ve svých disciplínách nebyl dosud překonán a dle mnohých bude těžké tyto „trojbojové“ rekordy vůbec překonat. Česká centra připravila v rámci CZ PRES program inspirovaný právě úspěchy Emila Zátopka s názvem #MovingTowardsTheFuture, jehož cílem je motivovat lidi k pohybu pomocí společného sportovního projektu. Kromě zapojení široké veřejnosti do sportovní výzvy pořádají Česká centra také řadu doprovodných akcí. 

České centrum Londýn uspořádalo charitativní Běh Emila Zátopka u stadionu Linford Christie Athletic Stadium a výtěžek v celkové výši 50 000 Kč putoval na Zátopkovo sportovní stipendium podporující mladé talentované sportovce ze sociálně slabých komunit. 

„Cílem Běhu Emila Zátopka bylo připomenout Londýňanům nejen inspirativní úspěchy jedné z největších sportovních legend, ale také morální hodnoty, které Zátopek představoval. Nově vzniklé Zátopkovo sportovní stipendium, iniciováno Českým centrem, má proto za cíl nejen podpořit budoucí kariéru mladých atletů, ale také podnítit osobnostní kvality, kterými sám Zátopek oplýval a které jsou bezpochyby jedním z důvodů, proč je rodák z Kopřivnice stále velmi respektovanou osobností nejen u sportovní veřejnosti,“ shrnuje úspěch akce ředitel ČC Londýn Přemysl Pela. 

V programové skladbě Českého centra Tokio můžete dlouhodobě nalézt akce se zaměřením na udržitelnost, zdravý životní styl a ekologii. Projekt Run with Europe for a cleaner world spočívá v tzv. ploggingu, tedy běhu nebo rychlé chůzi spojené se sběrem odpadků. 

„Skutečnost, že se do našeho projektu, který zdůrazňuje důležitost zdravého životního stylu a zároveň apeluje na udržitelnost a ekologii zapojily i další evropské země sdružené v organizaci EUNIC Japan svědčí o tom, že toto předsednické téma v evropském kontextu rezonuje a věříme, že společně oslovíme i japonskou veřejnost,“ říká o akci ředitelka ČC Tokio Eva Takamine. 

České centrum Bratislava, kromě sportovní výzvy představí osobnost a život Emila Zátopka výstavou Zátopek: ...když nemůžeš, tak přidej!, na kterou se mohou těšit návštěvníci po celém Slovensku. V Bratislavě je od 19. září zcela symbolicky k vidění v blízkosti lavičky Václava Havla a sochy Tomáše Garrigua Masaryka. 

Tomáš Tuhý, velvyslanec České republiky na Slovensku: „Jsem rád, že můžeme symbolicky přesně na den nedožitého stého výročí připomenout venkovní výstavou na nábřeží Dunaje jednoho z nejvýznamnějších československých sportovců Emila Zátopka. Plánujeme, že po Bratislavě bude výstava představena i v dalších slovenských městech.“ 

„Jedná se o celoroční projekt Českých center, který kromě Slovenska proběhl také v Německu, Polsku a nyní startuje také ve Švédsku“, dodává ředitelka Českého centra v Bratislavě Monika Koblerová. 

Sto let od narození Dany Zátopkové se rozhodlo připomenout výstavou České hrdinky i České centrum Tbilisi. Osobnost Dany Zátopkové a řadu dalších významných českých žen připomene výstava v gruzínském Muzeu Kobuleti. 

Další česká centra zapojená do #MovingTowardsTheFuture: 

• České centrum Athény - Spartathlon 

• České centrum Budapešť - společné lekce jógy na Markétině ostrově 

• České centrum Brusel - 5 km běh přátelství 

• České centrum Miláno - Výzva - Chůzí ke zdraví 

• České centrum Mnichov - Výstava: Zátopek 

• České centrum Paříž - Běh ke 100. výročí narození Emila Zátopka: Když nemůžeš, tak přidej! 

• České centrum Řím - Run with Emil na WE RUN ROME, Silvestrovský běh E. Zátopka, 31. 12. 2022 

• České centrum Soul - Výstava Son Kee-Chung·Emil Zátopek – Meet the Heroes 

• České centrum Stockholm – Výstava: Zátopek, Velvet Run 26. 11. 2022 

• České centrum Tel Aviv/Český dům Jerusalém – The story of Emil Zátopek 

• České centrum Varšava - Výstava Zátopek v rámci festivalu Kino na hranici/ granicy, Běh diplomatů 

Zapojené zastupitelské úřady: 

• Abuja (výstava Zátopek) 

• Hong Kong (vyhlášení Sportovní výzvy, výstava Zátopek) 

• Washington (Czech Embassy Bike Challenge 28. 9. – 28. 10., Crossfit Challenge a podpora sokolského Běhu republiky) 

Česká centra (ČC), příspěvková organizace Ministerstva zahraničních věcí ČR, jsou stěžejním nástrojem veřejné diplomacie zahraniční politiky České republiky a rozvíjejí kulturní vztahy mezi zeměmi. Jakožto kulturní institut jsou členem sítě zahraničních evropských kulturních institutů EUNIC. Prezentují naši zemi v široké škále kulturních a společenských oblastí: od umění přes kreativní průmysly až po propagaci úspěchů české vědy a inovací. Věnují se výuce češtiny v zahraničí. Zapojují se do mezinárodních projektů a slouží jako platforma pro rozvoj mezinárodního kulturního dialogu. V současnosti působí v zahraničí celkem 26 poboček na 3 kontinentech. Kromě Českých center spravují také Český dům v Jeruzalémě a Bratislavě.