Zprávy

Česká republika bude učit Číňany hokej a biatlon

Zimní olympijské hry 2022 se uskuteční v Pekingu a bude se na nich rozdělovat 98 sad medailí. Když Čína pořádala letní olympiádu v roce 2008, vyhrála medailové pořadí zemí a ráda by byla úspěšná i při těch zimních. Má výborné bruslaře a akrobatické skokany. V dlouhé řadě zimních sportů však Číňané nevynikají. Právě to nyní chtějí změnit, a proto žádají o pomoc také Českou republiku.

První dohoda o sportovní spolupráci se zrodila v září při čínské cestě prezidenta Zemana. Následovala návštěva premiéra s předsedou ČOV Jiřím Kejvalem a podepsání memoranda o vzájemné pomoci. „Číňané projevili zájem o sporty, ve kterých jsme sportovně i organizačně úspěšní,“ říká Jiří Kejval. Vybrali si hokej a biatlon. „Naši experti by měli vzdělávat čínské sportovce a jejich trenéři by zároveň sledovali tréninkový proces u našich týmů,“ vysvětluje Roman Kumpošt, šéf zahraničních vztahů Českého olympijského výboru.

Navíc se hovoří o pomoci českých organizátorů z Nového Města na Moravě při tvorbě biatlonového areálu pro zimní olympiádu. Peng Liu, prezident Čínského olympijského výboru, byl nedávno v Česku hostem Valného shromáždění Evropských olympijských výborů, jednal s českými biatlonisty a sešel se i s organizátory z Nového Města. „Spousta věcí ho překvapila: třeba letní tréninky na kolečkových lyžích nebo to, že mládež u nás nestřílí z malorážky, ale ze vzduchovky,“ líčí Vlastimil Jakeš, ředitel novoměstského Světového poháru.

S hokejovým manažerem Slavomírem Lenerem, který kdysi v Číně krátkodobě působil, pro změnu navštívila čínská delegace extraligu Sparta - Liberec a vyrazila do Českých Budějovic, aby tu sledovala přípravu mladých hokejistů. „Nejste velkou zemí co do počtu obyvatel, ale můžete nás učit zimní sporty,“ říká Peng Liu. Vypráví, že v Číně se zatím hokejové kluby nacházejí pouze v jediné provincii, a vyjadřuje údiv, kolik jich je na tak malém území v Česku.

V Pekingu 2022 se chtějí Číňané poprvé v historii zúčastnit mužského olympijského turnaje v hokeji. Jenže pravidlo IIHF říká, že pořadatelská země her má právo startu pouze tehdy, pokud je umístěna do 18. místa světového žebříčku. Čína je nyní osmatřicátá, až za Islandem nebo Novým Zélandem.

Podobně jako v hokeji má vidina zimních her probudit Číňany rovněž v dalších odvětvích. Za pomoci olympiády chtějí také přilákat dalších 300 milionů lidí v zemi k zimnímu sportování. „Před 20 lety jsme měli v celé Číně jen devět lyžařských středisek. Teď už jich máme 500,“ hrdě oznamuje Peng Liu.

Zdroj: idnes.cz